Zemřel Michael Crichton

6. listopad 2008

V úterý ve věku 66 let zemřel v Los Angeles spisovatel Michael Crichton. Mezi jeho nejznámější knihy patří např. Kmen Andromeda či Jurský park, které se staly předlohami stejnojmenných filmových hitů. Seriál z medicínského prostředí Pohotovost (ER), jehož byl autorem, se úspěšně vysílá už 14 let. Po celém světě se prodalo přes 150 milionů výtisků jeho bestsellerů.

Crichton uměl čtenáře dokonale vtáhnout do svých příběhů, neboť dokázal precizně popsat prostředí, ve kterém se děj odehrává, ať už to byla nemocnice, laboratoř či virtuální realita, což velmi ocenil například režisér kasovního trháku Jurský park Steven Spielberg, který spisovatele nazval "veleknězem konceptu".

Michael Crichton se chtěl stát spisovatelem od mládí, když mu ve 14 letech v příloze The New York Times otiskli článek. Pod pseudonymy John Lange a Jeffery Hudson začal vydával své romány už při studiích medicíny na Harvardu. Jako Jeffery Hudson obdržel za novelu Případ dívky v nouzi (Case of Need) v roce 1968 cenu Edgar za nejlepší detektivku roku.
Následoval sci-fi román Kmen Andromeda (1969), podle kterého vznikl stejnojmenný film. Poté vznikly např. snímky Člověk na konci, Vycházející slunce, Skandální odhalení, Kongo, Jurský park, Ztracený svět a Koule.

Michael Crichton zapózoval s kostrou během natáčení filmu V kómatu

Psal knihy a posléze filmové scénáře, ale cizí mu nebyla ani produkce nebo režie. Jeho režijně nejúspěšnějším filmem byla adaptace vlastního románu Velká vlaková loupež (román vyšel v roce 1975, film vznikl o 4 roky později) v hlavní roli se Seanem Connerym. Za námět k seriálu Pohotovost (ER), jehož pilotní díl i režíroval, získal v roce 1996 cenu Emmy.

V roce 1994 Crichton získal Oscara za technický přínos filmu. Doposud posledním snímkem natočeným podle jeho knihy je dobrodružný sci-fi film Timeline (Proud času), který pojednává o výpravě do 14. století. V Česku letos vyšel jeho poslední román s názvem Příští.

Spustit audio