Ženská síla před orchestrem. Nahrávky čtrnácti předních dirigentek z celého světa

5. listopad 2023

V Poledních koncertech tentokrát zazní hudba pod taktovkou žen.„Myslím, že se krajina za posledních deset, ne-li dokonce pět let výrazně změnila. Stále to v žádném případě nejsou rovné podmínky, ale stále se to přibližuje, což je skvělé. Je prostě úžasné vidět, jak se ženy konečně hlásí ve velkém počtu a získávají báječná pracovní místa“, řekla nedávno jedna z nestorek ženského dirigování Jane Glover. 

Čtěte také

Koncerty se zaměří na nahrávky celkem čtrnáct dirigentek z celého světa i od nás. Umělkyně to jsou charismatické, plné energie, vysoce profesionální a nesmírně elegantní. Co je jednoznačně spojuje? Velký zájem o soudobá díla včetně opery. Setkáme se s nahrávkami těch nejzkušenějších dirigentek, mezi které patří Jane Glover, Marin Alsop nebo Susanna Mälkki, zpěvačka a dirigentka Barbara Hannigan, z Prahy Miriam Němcová.

Vedoucí roli u předních orchestrů symfonických i operních dnes hrají hlavně ty dirigentky, kterým je něco přes třicet čtyřicet let: Dalia Stasevska a Oksana Lyniv, Mirga Gražinyté -Tyla a Simone Menezes nebo naše Alena Hron či Joana Carneiro a Lucie Leguay. V Poledních koncertech uslyšíme hudbu z doby W. A. Mozarta a Josepha Haydna až po 20. století – Maurice Ravela, Bélu Bartóka a dalších, na playlistu bude i Steve Reich.

Spustit audio

Související