Ženy vpřed a motivační dopisy. České strany se pustily do boje o Evropský parlament

13. listopad 2023

Tři čtvrtě roku před evropskými volbami si už nejsilnější české politické strany vybraly své volební lídry a koalice Spolu se nakonec dohodla, že spolu půjde i do nich. A nebude to jediné volební spojenectví. Trojice autorů Bruselských chlebíčků proto podrobila tuto první fázi příprav na eurovolby 2024 důkladnému rozboru. Kromě spousty postřehů ze zákulisí a zajímavých souvislostí si všímá i jedné pozitivní změny: na přední místa kandidátek se prosadilo dost žen.

Zdeňka Trachtová připomíná aféru Pirátů a STAN, kteří při představování společné kandidátky před posledními sněmovními volbami měli zástup politiků a jen jednu političku.

„Co jsem slyšela, tak u Pirátů se tentokrát hodně mluvilo o tom, že toto už se nesmí stát, že to bylo trapné. A tak se opravdu snažili dát šanci i ženám na předních příčkách své kandidátky,“ popisuje bruselská zpravodajka Českého rozhlasu.

Čtěte také

Ženy do čela

Piráti tak mají na druhém místě kandidátky dosavadní europoslankyni Markétu Gregorovou a na třetím zastupitelku Moravskoslezského kraje Zuzanu Klusovou.

„Prý i někteří pirátští kandidáti, kteří původně kandidovali na některé z předních míst, odstoupili z volby právě ve prospěch svých kolegyň,“ doplňuje Zdeňka Trachtová zákulisní informace od Pirátů.

„Toto uvažování proběhlo ve všech stranách. Přijde mi, že se obecně kandidátky sestavují i s tímto aspektem a že se na to už myslí,“ dodává Anna Urbanová.

Volební lídryni bude mít hnutí ANO v exministryni Kláře Dostálové a spolulídryni postaví do volebního klání hned několik uskupení jako STAN, SPD s Trikolorou nebo Volt s hnutím SEN 21. Koalice Spolu zařadila na druhé místo své kandidátky europoslankyni Veroniku Vrecionovou z ODS.

Autoři Bruselských chlebíčků Filip Nerad, Zdeňka Trachtová a Anna Urbanová

Paradoxní Spolu

Právě kolem společné, nebo samostatné kandidatury ODS, TOP 09 a KDU-ČSL do eurovoleb v příštím roce bylo asi nejvíce debat a očekávání.

Nakonec o měsíc později, než původně avizovaly, tyto tři vládní strany oznámily, že půjdou pod hlavičkou Spolu také do boje o Evropský parlament – i když v něm sedí v různých frakcích a v názorech na řadu unijních témat se rozcházejí.

Čtěte také

„Je paradoxní, že tři první místa na společné kandidátce obsadili lidé, kteří tu společnou kandidátku nechtěli,“ všímá si Filip Nerad. Chtělo ji ale vedení těchto stran, aby udrželo tuto značku i s ohledem na další volby, soudí autoři Bruselských chlebíčků.

Motivační dopisy

Zatímco ve Spolu nepanuje u všech nadšení ze společné kandidatury, tak STAN chce entuziasmus pro eurovolby mezi svými kandidáty vzbudit i netradičními postupy. Konkrétně jeden z dvojice lídrů této strany Jan Farský, který má sestavování kandidátky na starosti.

„On dokonce ‚staňáky‘, kteří by chtěli být na kandidátce, vyzval, aby měli nejenom oporu ve svých členských buňkách, ale aby napsali motivační dopis, kde řeknou, proč by měli být na kandidátce a proč chtějí do Evropského parlamentu,“ přibližuje Anna Urbanová zákulisí příprav ve STAN.

Jak se na evropské volby chystají ostatní české strany? Kdo se v nich chce pokusit o další politický comeback a o čem budou kampaně? A jak výběr nových českých europoslanců nakonec dopadne? I to si zkoušíme tipnout v nejnovějším díle Bruselských chlebíčků. A vy můžete taky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.