Žhářský útok v Býchorech měl rasový podtext, potvrdila policie

13. červenec 2011

Žhářský útok v Býchorech na Kolínsku měl podle policie rasový podtext. Muži, který měl pravděpodobně vhodit louč do objektu, hrozí za pokus o těžké ublížení na zdraví až 12 let vězení. Zbylým třem byla včera z pokynu krajské státní zástupkyně změněna právní kvalifikace. Jsou podezřelí z přečinu násilí proti skupině obyvatel, za což jim hrozí maximálně tříleté vězení. Soud má ještě dnes rozhodnout, zda pošle mladíky do vazby.

„Policisté tento případ kvalifikovali takto, protože měli k dispozici výpověď svědků, že bylo na místě slyšet, jak tito čtyři muži vykřikovali rasově motivované názory proti Romům. Dnes odpoledne bude rozhodovat okresní soud v Kolíně o uvalení vazby na všechny čtyři muže,“ řekla středočeská policejní mluvčí Soňa Budská.

Podle svědků postávala v noci z neděle na pondělí před domem v Býchorech skupina lidí, která pokřikovala rasisticky motivovaná hesla, a vzápětí někdo do jednoho z bytů otevřeným oknem hodil zapálenou louč.

Obyvatelům se podařilo oheň uhasit. Nikomu se nic nestalo. Z útoku jsou podezřelí čtyři muži ve věku 20 až 25 let, které policie zatkla v úterý. V případě, že by je soud uznal vinnými, mohli by ve vězení skončit na 5 až 12 let.

Při podobném útoku v roce 2009 byla ve Vítkově těžce popálená dvouletá Natálka. Trojici extremistů, která za útokem stála, poslal soud za mříže na 22 let a jednoho na 20 let. Ani ne rok po vítkovské kauze vzbudil pozornost i podobný útok na domek Romů v ostravské osadě Bedřiška. Důvodem útoku ale nebyl rasismus, nýbrž sousedské spory.

Podle Kláry Kalibové z hnutí Tolerance hrají poměrně negativní roli v tom, že může docházet k nápodobě podobných útoků, média: „Je důležité, aby média informovala vyváženým způsobem a aby přihlédla k tomu, že lidé, kteří byli vystaveni nějakému trestnému činu, jsou bezprostředně po tom útoku velmi zranitelní.“

„V České republice máme kolem tří set rasisticky a podobně motivovaných trestných činů za rok. Je to ale pouze zlomek, neboť poškození nechodí na policii, protože k ní nemají důvěru. Obdobné je to i v jiných evropských zemích,“ říká Kalibová.

„Je možné postupovat způsobem, že budou podporovány preventivní programy, které nás naučí žít s lidmi, kteří se nějakým způsobem liší,“ míní Kalibová.


Býchory
Spustit audio