Židovské Muzeum tolerance vyroste na místě muslimského hřbitova

16. červenec 2011

Izraelské úřady definitivně povolily výstavbu Muzea tolerance, které má vychovávat k porozumění mezi národy a náboženstvími. Problém je, že muzeum bude stát na historickém muslimském hřbitově v centru Jeruzaléma. Přes odpor muslimů ale i mnohých židů ale dostal projekt zelenou.

Jeruzalémská radnice v minulém týdnu definitivně vydala povolení ke stavbě a rázně tak uzavřela vleklé tahanice historiků, archeologů i politických a náboženských představitelů na obou stranách, které trvaly téměř sedm let.

Zastánci zřízení instituce argumentují tím, že splnili veškeré zákonné normy, které byly třeba. Město si podle nich zaslouží takové muzeum. Je to vlastně pobočka stejného muzea, které založilo Centrum Simona Wiesenthala v Los Angeles ve Spojených státech.

I mnozí Izraelci ale říkají, že je nemorální rušit staré hřbitovy. Jeruzalém navíc už má památník obětem holocaustu a další muzeum je podle některých zbytečné. Argumentace muslimů hovoří o dokladu nadvlády židovských úředníků v Izraeli. Na místě totiž již po staletí odpočívají předkové nejvýznamnějších palestinských rodů nebo vojáci a takové místo by mělo být posvátné.

30. léta - hřbitov rušili muslimové

Pikantní kauzou je, že v nedávné době muslimští aktivisté stavěli na hřbitově falešné hroby. Přes noc tam vyrostly desítky náhrobků, čímž asi muslimové chtěli zvětšit své nároky, které si na tu oblast dělají.

Muslimové dnes protestují, aby se odstranily stovky jejich hrobů. Proti této skutečnosti protestovali i někteří přední izraelští archeologové. Na druhou stranu sami muslimové ve 30. letech 20. století schválili zrušení velké části tohoto hřbitova, aby tam mohly vyrůst budovy.

Dokonce tehdejší muslimský náboženský vůdce – velký jeruzalémský muftí, tam nechal tajně položit odpadové roury, aby se na místo vyvedly výkaly z nedalekého hotelu.

Spustit audio