Zima s teplotami nad nulou dělá starosti rybářům. Rybám neprospívá, což se může odrazit i na produkci

11. leden 2023 09:25

Teplé počasí v zimě rybám škodí. Kvůli němu přerušily odpočinek. To je vysiluje a navíc jsou i snadnou kořistí pro kormorány, kteří na nezamrzlých rybnících znovu rybářům působí velké škody.

„Teplé počasí není vůbec ideální. Když ryby nezůstávají v zimě v klidu a někde si tam neodpočívají, vydávají nastřádanou energii, kterou měly využít až na jaře. Ryba se přes zimu vysílí a je potom náchylnější na různé druhy onemocnění. Často se na nich namnoží paraziti a ryby nejsou schopné přežít. Mnohdy začnou hynout, protože jsou vysílené a vystresované,“ popisuje předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

V nezamrzlých vodách najdou i v zimě dostatek potravy kormoráni. Proto neodlétají na jih. Tito černí ptáci loví především v násadových rybnících, kde jsou dvouleté ryby vážící kolem 20 dekagramů. Každý z nich sežere až kilogram ryb.

Čtěte také

Kormoráni ale škodí i jinak. „Část obsádky poškodí, a ta následně může uhynout. Nejhorším faktorem je, že ryba by v této době měla odpočívat a místo toho se snaží uprchnout těmto ptákům. Vyčerpává svou energii, z toho následně můžou přibývat ztráty na rybích obsádkách,“ dodává zootechnik Rybářství Hluboká Aleš Kříž.

Pozitivní naopak je, že díky prosincovému sněhu je v jihočeských rybnících dostatek vody. „Ve většině rybníků na Třeboňsku je vody dost, což je způsobeno právě sněhovým táním v prosinci. Myslíme si, že ještě nějaká voda přijde, ale v porovnání s ostatními lety je to mimořádné zlepšení,“ potvrzuje Josef Malecha.

I přesto by rybáři ještě uvítali mráz, který by pokryl rybníky ledem. Chladné počasí by přinutilo ryby znovu odpočívat.

Spustit audio

Související