Zimní období je ideální pro kastraci koček a psů. Ambulantní zákrok přináší zvířeti mnoho výhod

17. leden 2024

Veterinární radioporadna. Poradíme s problémy vašich domácích mazlíčků. Naším hostem je veterinární lékař MVDr. Petr Burka z Veterinární kliniky HKvet s.r.o. v Hradci Králové.

Petr Burka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jako téma jsme zvolili kastraci psů a koček. Zejména u koček je to teď v zimním období asi nejaktuálnější.
Je to tak. Zimní období je pro provedení tohoto zákroku u samic koček ideální. Protože s jarem, někdy v období března, kdy se prodlužuje den a je více sluníčka, se už kočičky začínají mrouskat a pak nám začínají ty největší problémy, to znamená rození koťátek a nechtěné březosti.

Zákrok se provádí v celkové anestezii a většinou k němu přistupujeme jako k preventivnímu. A má minimum komplikací.
MVDr. Petr Burka, veterinární lékař

Tedy současné období je pro provedení kastrace ideální, jelikož pohlavní aparát je v klidu a předcházíme tím veškerým komplikacím při tom zákroku, spojených například s krvácením a podobně. Zákrok se provádí ideálně u samic koček starších šesti měsíců, kdy už jsou pohlavně dospělé a jsou už pro takový zákrok vhodné.

Čtěte také

Kdybych to měl trochu přiblížit posluchačům, jak to probíhá, tak standardně se u kočiček odstraňují vaječníky a děloha zůstává v bříšku, pokud tam není žádný problém, to znamená náplň cysty nebo něco podobného. Zákrok se provádí v celkové anestezii, ale většinou k němu přistupujeme jako k preventivnímu. A má minimum nějakých komplikací.

Ranka na bříšku je u koček relativně malá, okolo jednoho centimetru. A v současné době už i spousta veterinářů šije kožní stehy vstřebatelným stehem, což znamená, že i hojení probíhá dobře a není potřeba docházet na nějaké kontroly. Jedná se o zákrok ambulantní, který má pro kočku ve výsledku mnoho výhod.

U každého pacienta, kterého uvádíme do anestezie, je potřeba udělat důkladné klinické vyšetření. Zejména srdíčka, to je nejdůležitější.
MVDr. Petr Burka, veterinární lékař

Čeho se možná majitelé a chovatelé nejvíce bojí, to je uspání zvířete a potom následná péče. Je potřeba udělat také nějaká předoperační vyšetření?
Samozřejmě. U každého pacienta, kterého uvádíme do anestezie, je potřeba udělat důkladné klinické vyšetření. To se skládá z celkové prohlídky zvířátka a hlavně důkladného poslechu srdíčka, to je pro anestezii úplně nejdůležitější.

Čtěte také

Dále provádíme vyšetření krve, které nám ukazuje, jak je na tom krevní obraz a jak fungují vnitřní orgány, játra, ledviny a další. To provádíme častěji u psů před tímto zákrokem. Tam je to téměř standardem. U koček to děláme zejména u chovných a specifických plemen. Tam doděláváme i kardiografické vyšetření, tedy vyšetření srdíčka ultrazvukem.

Jsou to hlavně kočky, které mohou mít problémy se srdíčkem už vrozené a nemusíme je odhalit pouze poslechem. Ovšem pro anestezii by nám to mohlo dělat komplikace. A co se týče takových klasických normálních micinek, tam většinou stačí klinické vyšetření.

Čtěte také

Říkáte, že ranka po zákroku je poměrně malá. To mě překvapilo, ale přesto asi musí být obvázaná a ze začátku nějak zajištěná, musíme to zvíře hlídat.
Kočky jsou takové specifické, u nich moc nedáváme žádné límce, oblečky a podobně. Protože ony to nemají rády. Jsou z toho kolikrát více ve stresu než ze samotného zákroku a ranky na břiše. Stehy jsou vstřebatelné, dají se šít i tzv. plastickým intradermálním stehem, žádné uzlíčky nejsou vidět. Takže zvířata většinou onu ránu nechávají na pokoji.

Samozřejmě, že se očistí a prozkoumají, ale většinou hojení probíhá naprosto bez potíží. Pokud se tam přesto projeví nějaké intenzivnější vylizování, tak se domlouváme na tom, že ochranný límec přeci jen na pár dní nasadíme. Ale to jsou spíše výjimky. Opravdu hojení u koček probíhá většinou naprosto bez problémů.

Petr Burka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou veterinární radioporadnu s MVDr. Petrem Burkou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související