Zimní speciál Po Česku o nových ski areálech na Radiožurnálu

29. říjen 2013

Radiožurnál připravil ve spolupráci s Czechtourism další zimní speciál Po Česku. Autor pořadu Václav Žmolík v něm představí nové nebo zcela zmodernizované ski areály a jejich okolí. Věnovat se bude především historii těchto míst a dalším vlastivědným zajímavostem, a to od 15. ledna do 6. února vždy v sobotu a neděli ve 13.10 hodin.

Seriál zahájí 15. ledna reportáž o novém lyžařském středisku Obří Sud Javorník na Ještědském hřbetu u Liberce. Posluchači se dozví nejen to, že jeho vybudování přišlo na 230 milionů korun a návštěvníci zde najdou devět set metrů dlouhou sjezdovou trať, kilometr a půl dlouhou trať na skicross anebo jedenáct set metrů dlouhou bobovou dráhu. Uslyší i o historii zdejšího kraje, o které se mnoho zajímavého mohou dozvědět například také v nedalekém Podještědském muzeu v Českém Dubu.

Následovat budou díly o ski areálech Kouty v Koutech nad Desnou v Jeseníkách, Červená Voda v Orlických horách nebo Sněžník Dolní Morava v pohoří Kralický Sněžník. První zmíněný je nově největším zimním střediskem na Moravě, který vznikl „na zelené louce“ díky nevídané investici půl miliardy korun. V reportáži zazní například informace o tom, co Kouty nabízí jako jediné v České republice. O Červené vodě posluchači uslyší například to, že je propojená se ski areálem Čenkovice a s běžeckými trasami na Bukové hoře nebo jaká zajímavá místa v okolí mohou navštívit.

K poslednímu resortu zimního speciálu Václav Žmolík říká: „V pořadu věnovaném Sněžníku Dolní Morava se posluchači dozví například to, že prochází rozsáhlou modernizací za 300 milionů korun a nabízí rozšířenou sjezdovou trať, propojení dvou areálů, dětský ráj s pojízdným pásem a moderní zasněžovací systém. Novinou pro posluchače bude možná i to, že název blízké obce, ale i řeky, která jí protéká, je s největší pravděpodobností odvozen od jména kmene Marava, obývajícího tento kraj, ležící tehdy mezi územími Srbů a Charvátů. Odtud i název celého území Moravy.“

Zimní speciál Po Česku Radiožurnál odvysílá od 15. ledna do 6. února vždy v sobotu a v neděli ve 13.10 hod. Po každém z tipů na výlet do zimních středisek bude následovat soutěž s hodnotnými cenami.

Více naleznete na www.radiozurnal.cz.

Spustit audio