Živé vysílání i první zakašlání. Jak si do našich domovů našlo cestu rádio?

14. únor 2024

V kolik hodin začal poprvé vysílat rozhlas? Kdy bylo ve vysílání zřetelné první zakašlání? A kolik minut záznamu se vešlo na gramofonovou desku? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Čtěte také

Hostem Klubu Rádia Junior byl René Melkus, kurátor sbírek elektrotechniky, informatiky a akustiky Národního technického muzea. Tam můžete do 18. února 2023 navštívit výstavu s názvem Sto let je jen začátek, která je poctou Českému rozhlasu. Právě o rozhlasu si v rámci Světového dne rádia povídal s moderátorkou Janou Rychterovou.

René Melkus, kurátor a autor rozhlasové výstavy v NTM

Teleportace hlasu

Filmy v kinech byly němé, bez zvuku, a hudba se pouštěla z placatých desek na gramofonech s velkou troubou. Tak vypadala doba, kdy se u nás objevil rozhlas. Že by se dal přenášet něčí hlas nebo hudba na druhý konec republiky, bylo pro mnoho lidí tehdy nepředstavitelné. A přece se to 18. května 1923 ve 20:15 na letišti v Kbelích povedlo.

Pravidelné vysílání Československého rozhlasu bylo zahájeno 18. května 1923 v pražských Kbelích ze stanu vypůjčeného od skautů.jpg

„V plátěném stanu, před jediným mikrofonem, se v tu dobu vystřídalo několit účinkujících,” popisuje kurátor. Ve vysílání přitom nebyl slyšet okolní venkovní ruch, vítr ani šumění. Dokonce víme, kdy se v rádiu u nás ozvalo první nechtěné zakašlání. Stalo se to v roce 1925, během jednoho vysílání, u kterého byli i diváci. Bylo to díky prvnímu dynamickému mikrofonu, který byl citlivý a dokázal zaznamenat i vzdálenější zvuky.

Naživo

Nahrávání a zaznamenávání zvuku nebylo vždy samozřejmostí. Vše se odehrávalo živě jen v tu danou chvíli, a co se jendou odvysílalo, se už nikdy nedalo poslechnout znovu. První rozhlasový záznam, který se dal pustit i zpětně, vznikl až 5 let po začátku vysílání roku 1928.

Na co všechno se vysílání nahrávalo? Co je to rozhlas po drátě a jakou výstavu budete moci zanedlouho zhlédnout v Národním technickém muzeu? Vše se dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva , kpe
Spustit audio

Související