Zkusil to čtyřicetkrát, než to vyšlo. Student rozjel v Dašicích výrobu cideru
S výrobou cideru začínal Daniel Erben doma v kuchyni a využíval také jablka z vlastního sadu. Teď jeho jablečný nápoj z Dašic znají po celé zemi.
Danielu Erbenovi je pouhých 22 let, studuje Vysokou školu ekonomickou v Praze a k tomu podniká. Už druhou sezónu vyrábí v Dašicích cider, tedy mírně alkoholický nápoj z jablek. S ním původně začínal v kuchyni domu v Jezbořicích nedaleko Pardubic, kde žije s rodinou. Na první várky použil jablka z rodinného sadu.
S výrobou cideru před tím neměl žádné zkušenosti, návod hledal v knihách, na internetu nebo v diplomových pracích. Musel se obrnit trpělivost, protože se mu ten správný, dokonalý recept podařilo objevit až na čtyřicátý pokus.
Daniel Erben měl ale také štěstí v tom, že se zpracováním ovoce zabývá jejich rodinná firma, ve které působí otec a strýc. Ti mu vyšli vstříc, když na výrobu vyčlenili v Dašicích prostory. A také mu poradili na počátku s marketingem. Nápoj teď Daniel dováží do restaurací. Jak říká, v tomto případě je nutné, aby si nápoj lidé nejprve ochutnali, než ho budou kupovat. Zatím vyrábí pouze jeden druh. Pojmenoval ho Demokrat, protože první várku stáčel shodou okolností 17. listopadu.
Související
-
Z posledního pardubického piva bude pálenka. 60 tisíc litrů ležáku zachránil nedaleký lihovar
Lihovar v Hrobicích na Pardubicku zachránil 60 tisíc litrů piva z pardubického pivovaru. Ten totiž za měsíc ukončí provoz a ne všechno pivo by zaměstnanci stihli stočit.
-
Pivo s mátou nebo malinou? Čech olízne, ale zůstane u klasiky
Češi nedají dopustit na klasická česká piva, i když minipivovary nabízejí novinky z ciziny. Například americké pivo je pořádně hořké a navíc vás překvapí vůně bylin...
-
V supermarketech jablka z Pardubicka nechtějí. V moštu ale šišaté plody chutnají dobře
Tomáš Říha má rád jablečný mošt. Už ho nebavilo čekat na půjčení lisu v zahrádkářské kolonii a rozhodl se s kamarádem sestrojit si lis vlastní. Tak začalo jeho podnikání.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.