Změna je život! Nový zvuk představují novinky od Zzzahara, Död Mark a PinkPantheress

4. říjen 2023

Rockový kytarista mexicko-filipínského původu Zzzahara si dává pauzu od tvrdších kapel, zatímco rapper Yung Lean obnovuje další z jeho četných pseudonymů. Vstříc změnám se ochotně vydává i producent The Alchemist, který novou desku s Earlem Sweatshirtem propaguje skrze NFT platformu. Z českého rapu pak registrujeme návrat toho nejposlouchanějšího ze všech – Calina. Novinkovou selekci Radia Wave uzavírají judith a PinkPantheress. 4Evigt!

Död Mark - Jägarstyle

Credits: Bård Ericsson, Carl Mikael Berlander, Jonatan Leandoer Håstad
Label: YEAR0001
Album: Död Mark 4Evigt

V roce 2014 sdílel na svých sociálních sítích švédský cloud rapper Yung Lean EP v tu chvíli nově zformované punkové kapely Död Mark. Lidé si po chvilce začali spojovat jedno s druhým a ukázalo se, že za punkovým projektem se schovává nejen Yung Lean (zpívající ve svém rodném jazyce), ale i jeho dvorní producent Yung Gud. Nyní se projekt, který odstartoval Yung Leanovu tvůrčí renesanci, vrací s novou deskou Död Mark 4Evigt. Album se oproti dvěma předchůdcům opírá o punkové kytary a koketuje s melancholickým rockem 90. let. Přitažlivě vratký zpěv Yung Leana tady tak dostává více prostoru. Celý projekt pojednává o strastech dospívání v severských městech, do naší rotace z něj putuje skladba Jägarstyle.

Earl Sweatshirt & The Alchemist - The Caliphate ft. Vince Staples

Credits: Thebe Neruda Kgositsile, Alan Daniel Maman, Vincent Staples
Label: Warner
Album: VOIR DIRE

Jeden z nejčinnějších hiphopových producentů The Alchemist je po třiceti letech kariéry schopný vydávat i pět albových projektů za rok. Odevzdanost beatmakerskému řemeslu demonstruje i ochotou procestovat desítky evropských měst pro pár vysamplovaných vteřin ze zaprášených vinylů. Alchemist také zdatně rapuje, nejčastěji však propůjčuje beaty ostatním. Jeho společné album s kalifornským rapperem Earlem Sweatshirtem nazvané VOIR DIRE je již nějakou dobu k dispozici na mysteriózní NFT platformě, oficiálně pak vychází 6. října. Atmosférickým beatem pilotního singlu The Caliphate svou neuspěchanou flow proplouvá krom Earla ještě kalifornský kolega Vince Staples. Název alba naráží na právní termín pro postupy během soudního řízení a singlovou ochutnávku z něj doplňuje hypnotický videoklip ze skleníku.

Zzzahara - Girls On SSRIs Don't Cry

Credits: Zahara Jaime
Label: Lex Records
Album: Tender

Zzzahara je mexicko-filipínský kytarista usazený v Los Angeles, k vlastnímu projektu odbíhá od tvrdších kapel Eyedress, Simps nebo U.S. Velvet, aby vytvářel něžný pokojíčkový rock. Ve své hudbě si ulevuje od nelítostné soutěživé atmosféry, která ho podle vlastních slov v celebritami nacpaném a neustále se gentriifkujícím městě obklopuje. Girls On SSRIs Don't Cry je první singl z jeho nového dlouhohrajícího alba Tender a Zzzahara v něm dojemně promlouvá ke své přítelkyni, která je kvůli působení antidepresiv neschopná projevovat emoce.

PinkPantheress - Mosquito

Credits: Vicky Walker, Greg Kurstin
Label: Warner 
Album: Mosquito single

Britská zpěvačka PinkPantheress už zbrojí na své debutové album. Aktuální singl Mosquito propaguje jako první skladbu z alba, jehož název ani datum vydání ale ještě neznáme. V Mosquito zpívá PinkPantheress o vztazích a penězích a o skladbě se vyjadřuje jako o své nejoblíbenější. Teasovala ji nejprve na TikToku, kde byly slyšet dvě verze Mosquito – jedna s drum’n’bassovým beatem a druhá lehčí a víc do žánru bossa nova – finální verze nakonec obě spojuje do jedné. O produkci se postarali zkušení Greg Kurstin a Mura Masa.

Calin - No Security

Credits: Calin Panfili, Elior Kojo Antwi
Label: Warner
Album: No Security single

„Moje grupa dělá víc než Temelín,“ vzkazuje v nové skladbě No Security brněnský zpěvák a rapper Calin. Žádný česky zpívající hudebník momentálně nemá tolik posluchačů jako on, v polovině října se chystá spolu s Viktorem Sheenem vyprodat O2 arenu a jejich společná deska Roadtrip trůní na vrcholu českého prodejního žebříčku. No Security je návratem k rapovému soundu ze začátku Calinovy kariéry, beat obstaral producent Boi Ecchi a pod skladbou je podepsaný i Kojo – jeho parťák z brněnské party Rychlí kluci. V klipu se navíc mihnou celebrity jako zápasník Jiří Procházka nebo pilot Formule 2 Roman Staněk.

judith - NADA

Credits: Elie Jay Rizk, Judith Hernandez, Pablo Said
Label: Good Boy Records
Album: NADA single

Neříkej mi, že nemám pravdu, že jsem naštvaná. Nedotýkej se mě a nepřibližuj se k mému obličeji. Jdi si kam chceš, protože já už nic necítím. Ráznou skladbu o pocitu prázdnoty, ukončeném vztahu a následně i absenci emocí nám do playlistu Radia Wave přichystala mladá zpěvačka a textařka s mexicko-hondurasskými kořeny judith. Ta se za dva roky své kariéry stihla usadit v Los Angeles, upsat labelu Good Boy Records a vydat několik anglicky zpívaných singlů. S chystanou novou deskou se však rozhodla vrátit ke svému rodnému jazyku a všechny skladby psát a zpívat ve španělštině. Producentsky za bangerem stojí její pravidelný spolupracovník Elie Rizk, který se v minulosti podílel na skladbách Dipla, Pussy Riot, JAWNY nebo Belly Poarch.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.