Změny v bodovém systému i řidičák na zkoušku. Co všechno přinesla nová pravidla silničního provozu?

30. leden 2024

Radioporadna na dopravní téma. Naším hostem je Lada Kociánová z BESIPu, oddělení ministerstva dopravy pro bezpečnost silničního provozu. Chceme probrat novinky v dopravě pro letošní rok, které nám začaly platit od 1. ledna. Probereme změny v bodovém systému i možnost řídit auto od 17 let, tzv. řidičák na zkoušku.

Tak čím začneme? Co by se vám líbilo na úvod?
Myslím, že většinu řidičů budou zajímat nové bodové tabulky a k tomu změna sazeb pokut. Pokuty se nám radikálně zvýšily. Začínají na dvou, čtyřech, sedmi a 25 tisících a pak se můžeme dostat s pokutou, když je to za závažný přestupek nebo za způsobení dopravní nehody až na 75 000.

Lada Kociánová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A základní sazba se může až zdvojnásobit, když tím jedním základním, třeba šestibodovým přestupkem, vznikne dopravní nehoda. Je to třeba jízda na červenou, nebo vysoká rychlost, pokud je to příčinou dopravní nehody. A mění se i zákazy činnosti, začíná se na 18 měsících a může to trvat různě dlouho.

Nový bodový systém slouží k tomu, aby postihoval zejména těžké přestupky, které vedou k způsobení dopravních nehod.
Lada Kociánová, BESIP, oddělení ministerstva dopravy pro bezpečnost silničního provozu

Když se vrátíme k tomu základnímu, to je nový bodový systém. Ten se ukotvil na dvou, čtyřech a šesti bodech. Dva body za mírnější přestupek, šest bodů za ten nejzávažnější. Nový bodový systém slouží k tomu, aby opravdu zejména postihoval těžké přestupky, které vedou k způsobení dopravních nehod.

Čtěte také

A je potřeba vědět, že pokud řidič získá 12 trestných bodů, tak přichází o řidičské oprávnění. A tento systém je založen na systému dvakrát a dost. Při dvou nejzávažnějších přestupcích, kdy každý znamená šest bodů, jste vybodovaní a musíte se prostě snažit získat řidičák zpátky

Nebo při méně závažných přestupcích, které jsou ohodnoceny čtyřmi body, tak tam je princip třikrát a dost. Zákaz činnosti je udělaný tak, že pokud vám je řidičák odebrán na delší dobu než 18 měsíců, tak tam musíte do kurzu, který trvá 20 hodin. Je to pět sezení a je to podmínka pro vrácení řidičského oprávnění od 1. dubna. 2024.

Ale do této situace se můžete dostat nejenom tím, že přijdete o body, ale například i tím, že odmítnete test na alkohol nebo návykové látky.

Co možnost řídit auto od 17 let. Jaké tam musí být splněné podmínky?
Tady bych chtěla nejdříve říct, že řídit auto od 17 let je velmi dobrá věc. Například v Německu s tím mají velmi dobré zkušenosti. V tom programu je zapojeno hodně mladých řidičů, protože když jedete s člověkem, který vás rok hlídá a má vás na starosti, většinou je to příslušník rodiny, tak mu opravdu jde o to, abyste se to dobře naučili.

Čtěte také

Tento mentor, jak se mu říká, má mladého člověka celý rok na starosti, pokud sedmnáctým rokem začíná řídit. Takže v 17 letech můžete začít řídit a onen mentor, který s vámi jede, tak musí být zapsaný v registru. A musí to být dobrý řidič, který řídí déle než 10 let a nemá žádné trestné body v posledních pěti letech.

Tedy musí být opravdu zodpovědný. A další podmínkou je to, že mentor musí být střízlivý. Pokud jedete, tak samozřejmě střízlivý musí být mladý řidič i mentor. Nemůžete to zneužít, že se někde opijete a děti vás odvezou domů.

Celou dopravní radioporadnu s Ladou Kociánovou z BESIPu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související