Zmodernizovali jsme přístup k divákovi. Měsíc květen se v Galerii hlavního města Prahy nesl ve znamení oslav 60. výročí jejího založení

30. květen 2023

Galerie hl. m. Prahy slaví 60. výročí svého založení. Jubileum konkrétně připadlo na včerejší den, tedy na 1. květen a celý měsíc bude probíhat bohatý program oslav. Oslavy vyvrcholí o víkendu 13.–14. května, kdy proběhne řada doprovodných akcí v rámci výstav, ale také různé hry pro děti, divadelní a taneční představení, či hudební produkce v objektech GHMP.

Galerie nabízí nejen umělecké výstavy, ale také řadu doprovodného programu ke každé expozici. Pořádá edukační programy, workshopy a přednášky. Ředitelka GAlerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková zmiňuje i specifické projekty, jako je například Bio Troja. Ten je zaměřen na životní prostředí a interakci s životním prostředím na zámku Trója.

Čtěte také

„V 60. letech se sice podařilo realizovat několik zajímavých výstav zahraničních autorů, například díky Anetě Fárové, která přivezla francouzské fotografy. Ale byly to jen takové střípky a postupně se Galerie přece jen emancipovala díky významným osobnostem kurátorů, kteří tak trochu v závětří velkých institucí realizovali zajímavé projekty, a to zejména potom v 80. letech, kdy se z hlediska badatelského se GHMP stala takovým lídrem. Vznikla řada projektů, ze kterých vlastně dodnes badatelé čerpají, a které zůstávají v historii jako takové milníky,“ hodnotí ředitelka GHMP Magdalena Juříková vývoj v uplynulých šedesáti letech.

V dnešní době spravuje Galerie hned několik objektů. Poslechněte si celý rozhovor s šéfkurátorkou Helenou Musilovou, která se blíže zabývá právě budovou Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí i aktuální výstavou v prostorách tamějšího galerijního prostoru.

autoři: Dagmar Kopečková , Monika Suchanková
Spustit audio

Související