Zpátky do vlády asi hned tak ne

21. listopad 2007

Těžko si mohl někdo představovat, že státní zástupce Salichov popře své předcházející závěry v kauze Čunek. Už proto, jakou formou je veřejnosti podával že je nadto doplnil poměrně ostrými útoky na vsetínské vyšetřovatele.

Obtížně to všechno mohl nyní vzít bez mrknutí oka zpět a změnit zásadně názor a nevystavovat se tak podezření, že mu plnění politických zadání nečiní větší potíže. Potud tedy není další zatáčka ve vývoji komplikovaného případu nijak překvapující. Nejvyšší státní zástupkyně Vesecká, by snad mohla být jen udivena tempem, jakým Salichov napravil, co mu bylo vytknuto. Že tedy napoprvé zastavil stíhání Jiřího Čunka předčasně, mimo jiné bez výslechů většího počtu svědků. Když už ale Vesecká zpolitizovanou kauzu Salichovi ponechala, přičemž je otázkou, zda se jí přece jen neměl zabývat někdo další, pak se skutečně nedalo nic jiného čekat. V téhle chvíli je přitom celá záležitost stále dost zamotaná. Neboť Salichov ihned po přebrání případu odvolal vyšetřovatele Šošovičku a pak ho společně s dalšími jeho kolegy nařkl ze zaujaté snahy dostat Čunka bez důkazů k soudu. Jenomže podle Inspekce ministerstva vnitra vyšetřovatelé ze Vsetína postupovali v mezích zákona a velení protikorupční policie zase řeklo, že se Šošovička nedopustil kázeňského přestupku. Takže jak je to doopravdy? Dost možná se blížíme okamžiku, kdy to už lidem začne být jedno, což by asi leckdo uvítal.

Čunek odešel z vlády proto, že Vesecká kauzu Salichovi vrátila k přešetření. Jestliže ho teď jihlavský žalobce znovu osvobodil, nic by zdánlivě nemuselo šéfovi lidovců bránit v návratu. Ovšem až po té, bude-li s druhým Salichovým verdiktem Vesecká spokojena. Na vyjádření má od nynějška čtvrt roku.

Případný politikův "comeback" má ovšem slabší místa. Veřejnost, média i politikové zesílili tlak na Čunka jak známo po té, co vyšla najevo zvláštní fakta, že si totiž nechával vyplácet sociální dávky ačkoliv měl na kontech milióny korun, uložené navíc trochu záhadným způsobem a bezprostředně před téměř stoprocentně jistým usednutím do křesla starosty Vsetína. Čunek podal demisi krátce po zveřejnění těchto informací, ale oficiálně, jak už bylo řečeno, kvůli rozhodnutí Vesecké dát znovu zkoumat jeho původní kauzu. V ní, připomeňme, měl Čunek přijmout neblaze slavný půlmilión, údajně za to, že už coby starosta pomohl realitní společnosti HB Real k značně výhodnému nákupu většinového podílu ve společnosti Vsetínské byty, do té doby drženého městem.

Téhle chvíli jsou oba případy jakoby u ledu. Čunek vládu opustil aby prý mohla půlmiliónová kauza být důkladně přešetřena bez závanu politického tlaku. A milióny v bankách kontra sociální dávky vysvětlil širšímu vedení lidovců tak, že se nejednalo o jeho peníze a na rokování dokonce přivedl příbuzného, jenž jeho slova potvrdil a následně pak KDU-ČSL potvrdila zase Čunka v předsednické funkci. A nyní se zevnitř strany ozývají hlasy, že by se Čunek měl vrátit do čela ministerstva pro místní rozvoj. To, jak známo, zůstalo neobsazeno, Čunek sám prosadil, aby jej zatím řídil ministr Cyril Svoboda, jinak šéf legislativní rady kabinetu. Což se dalo těžko vykládat jinak, než že si vsetínský politik nechává pootevřená dvířka k návratu.

Jenomže ten je zatím velmi mlžný. Co stačilo lidovcům, nemusí stačit koaličním partnerům, kteří nadto žádného Čunkova bratrance zatím nespatřili. A totéž se týká vlastně i opozice, jíž nelze v takovém případě zcela opomíjet. A samozřejmě celé veřejnosti. Bude Jiří Čunek ochotný a schopný vyvrátit četné nejasnosti kolem svých příjmů a kont? Způsobem takříkajíc neprůstřelným? A i kdyby to dokázal, očistí se z toho všeho, jak si dlouhé měsíce protiřečil? A jak například nejprve deklaroval touhu nechat se vydat senátem ke stíhání, ačkoliv nakonec o zachování imunity usiloval? A tak dále. To je skutečně těžké odhadovat. Vzít Čunka zpátky do vlády se ODS a už vůbec ne Zeleným nebude chtít. Uvažovat o tom by v neměl ani on, ani jeho už takhle dost otřesená strana. A to bez ohledu na to, že může být předseda KDU-ČSL docela klidně skutečně jen obětí kombinace zákulisního politického boje, mediální štvanice a vlastní neobratnosti.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .
Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio