Zprávy o šesté 29. prosince 2012

29. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Havárie letadla na moskevském letišti

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
4 lidé zemřeli podle ruských úřadů při leteckém neštěstí na moskevském letišti Vnukovo. Ruské letadlo startovalo z Pardubic. Mezi oběťmi nejsou žádní čeští občané ani jiní cestující. Ředitel pardubického letiště Vít Málek Radiožurnálu potvrdil, že na palubě byla posádka.

Vít MÁLEK, ředitel pardubického letiště:
To byl charterový let, který sem přivážel turisty na období jejich svátků a byl zde zahajovací let, vlastně té šňůry, takže přivážel pouze cestující a zpátky se vracel prázdnej.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Jak se mohla nehoda stát, to zjišťovala naše zpravodajka v Moskvě Lenka Kabrhelová.

Lenka KABRHELOVÁ:
Letadlo TU204 letecké společnosti Red Wings se podle ruského ministerstva pro mimořádné situace zřítilo při přistávacím manévru. Stroj při dosednutí vyjel mimo ranvej a rozpadl se na tři části. Podle ruských úřadů při neštěstí zemřeli oba piloti letounu a dva členové posádky. Na místě havárie pracují dál záchranáři. Vyšetřovatelé prověřují několik možností příčin nehody, včetně chyby pilota nebo technické závady a selhání motorů. Ve chvíli odletu z českých Pardubic bylo ale letadlo údajně v pořádku. Na letišti Vnukovo byl už znovu obnoven provoz. Ruské úřady začaly zkoumat, jestli společnost Red Wings dodržovala všechny předpisy a bezpečnostní nařízení. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
TU204 je letadlo až pro 210 lidí. Podle leteckého publicisty Martina Velka je možné, že nehoda souvisí s připraveností letiště.

Martin VELK, letecký publicista:
To, co se stalo s letadlem, řekl bych, že nesouvisí jakkoliv s jeho slabinami. K čemu došlo na tom Vnukovu, je spíš způsobeno jednak tím, že toto letiště bylo v opravě, podle informací, které nejsou úplně čerstvé, se byla celá jedna dráha nebyla v provozu. Nevím, jaký je momentální stav, ale nejsem si jist, že se to zlepšilo. A je to i letiště, které není z hlediska posádek příliš oblíbené, protože tam se jde na přistání poměrně nízko nad terénem. Ne vždy je tam i ta úroveň jaksi pozemního personálu, který letadlo navádí, není na nejvyšší úrovni. Není to srovnatelné s Domodědovem.

O slevu na dani by od nového roku mohli přijít pracující důchodci

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
O slevu na dani by od nového roku mohli přijít pracující důchodci. Nejasný výklad zákona jim ale umožňuje, aby se tak nestalo. A to, když má na jediný den, 1. ledna, přeruší pobírání starobního důchodu. Nejpozději tak musí udělat v pondělí 31. prosince.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Daňovou slevu ve výši 24 840 korun mohou pro příští rok získat lidé, kteří buď nastoupí do důchodu o pár lednových dní později nebo k 1. lednu 2013 pobírání penze přeruší. Pro tento krok se rozhodla například paní Jitka, která v důchodu dál pracuje.

Jitka, důchodkyně:
Došla jsem si na odbor sociálního zabezpečení. Tam jsem podala žádost přerušení důchodu, protože předpokládám, že to tak je v pořádku.

Věra MASOPUSTOVÁ:
O tom, jestli je to v pořádku, bude zřejmě ještě velká debata. I tady je možný, jak potvrdil analytik společnosti Partners Igor Polanský, dvojí výklad.

Igor POLANSKÝ, analytik společnosti Partners:
Ministerstvo financí samozřejmě tvrdí, že je to obcházení zákona. Na druhou stranu generální /nesrozumitelné/ ředitelství zase výklad ministerstva financí nesdílí. V tuto chvíli ovšem není jisté, který názor se nakonec prosadí.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Důchodci si daňovou slevu mohli odečítat od roku 2008. Jejím zrušením chce ministerstvo financí do státního rozpočtu v příštích 3 letech získat 67 miliard korun. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Zdravotní stav muže a ženy s takzvanou prasečí chřipkou je i nadále extrémně vážný

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Zdravotní stav muže a ženy s takzvanou prasečí chřipkou je i nadále extrémně vážný. Oba leží na oddělení ARO Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Jsou napojeni na ventilátor a pod stálým dohledem lékařů. Dostávají antivirotika a teď záleží na tom, jak se jejich organismus s infekcí vypořádá. Radiožurnálu to řekla mluvčí nemocnice Petra Pekařová.

Petra PEKAŘOVÁ, mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze:
Oba dva patří do rizikových kategorií pacientů, obézní, kuřáci, kardiak po operaci, takže z toho důvodu i ta prasečí chřipka u nich propukla. Neznají se, nejsou v příbuzenském stavu a teď čekáme na to, jak zareagují na tu léčbu a nedokáže ani sám ošetřující lékař říct, jaká bude jejich prognóza.

Tisíce Indů vyšly po smrti znásilněné ženy do ulic na smuteční pochody

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Tisíce Indů vyšly do ulic na smuteční pochody. V Singapuru totiž svým zraněním podlehla 23letá studentka, kterou před dvěma týdny v Dillí brutálně znásilnila šestice mužů. Jen pár hodin poté, co mladá žena zemřela, obvinila policie podezřelé útočníky z vraždy.

Lubica BERGMANOVÁ:
Pokud jim soud nakonec prokáže vinu, hrozí jim podle indické policie až trest smrti. Dívku po útoku léčili v nemocnici v Dillí, poté ji indická vláda nechala převézt do nemocnice v Singapuru. Jak ale řekl novinářům indický velvyslanec v Singapuru T.C.A. Raghavan, i přes velkou snahu lékařů v obou zemích zraněné dívce už nedokázali pomoci. Soustrast rodině mladé ženy vyjádřila řada předních indických představitelů, včetně prezidenta země a předsedkyně vlády v Dillí. 23letá studentka se v těchto dnech stala symbolem všech ženských obětí násilí v zemi. Indické úřady se obávaly, že zpráva o její smrti vyvolá masové demonstrace a nepokoje. V ulicích Dillí proto zpřísnila bezpečnostní opatření. Lubica Bergmanová, Radiožurnál.

Francouzská ústavní rada se postavila proti milionářské dani

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Francouzská ústavní rada se postavila proti milionářské dani. Porušuje podle princip rovnosti. Nevztahuje se totiž na domácnosti, ale na jednotlivce. Pochybný je i způsob jejího výpočtu. Kvůli normě se z Francie odstěhoval i herec Gerard Depardieu. V plánu to měli i další umělci a podnikatelé.

Jan ŠMÍD:
Gesto solidarity v době ekonomické nejistoty, které bylo Hollandem navrženo na dvouleté období, bylo široce kritizováno, často i proto, že se jednalo o symbolické gesto týkající se asi 1500 Francouzů. Navíc mnozí argumentovali tím, že prezident tak trestá ty, co jsou úspěšní. Ústavní rada nezpochybnila princip daně, ale především způsob jejího výpočtu, neboť ve Francii je obvyklé, že se daň z příjmu vypočítává pro domácnosti. Premiér JeanMarc Ayrault oznámil, že vláda předloží návrh znovu v pozměněné podobě. Jan Šmíd, Český rozhlas, Francie.

Mrazivá noc umožnila poměrně dobré lyžování na řadě sjezdovek v Česku

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Mrazivá noc umožnila poměrně dobré lyžování na řadě sjezdovek v Česku. Jejich provozovatelé využili teplot pod nulou a tratě dosněžovali umělým sněhem. Dobré podmínky hlásí nejen známé lyžařské areály, ale i menší střediska. Na Vysočině třeba Nové Město na Moravě, Fajtův kopec ve Velkém Meziříčí i Šacberk u Jihlavy. Menší areály jsou v provozu i v jižních Čechách.

Nedaleko Horské Kvildy na Šumavě dnes zemřel asi 50letý běžkař

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Nedaleko Horské Kvildy na Šumavě dnes zemřel asi 50letý běžkař. Našli ho turisté, kteří se ho snažili oživit. Stejně pak přivolaná Horská služba a lékaři. Na místo přiletěl i vrtulník. Snahy záchranářů byla ale neúspěšné. Na místě byl i Ondřej Zeman z Horské služby Šumava.

Ondřej ZEMAN, Horská služba Šumava:
Je to směrem z Horské Kvildy na Filipovu Huť, došlo tam k srdeční zástavě u pána, který byl velmi fyzicky zdatný, nicméně bohužel i za snahy všech záchranářů a lékařů se nám bohužel nepovedlo pána přivést zpět k životu.

Méně lyžařů hlásí Jeseníky

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Méně lyžařů hlásí Jeseníky. Na sjezdovkách leží převážně sníh technický. Je ho v průměru asi půl metru. Přesto, že do hor zamířily na silvestrovské pobyty tisíce lidí, na svazích jich tolik jako v dřívějších letech vidět není.

Dnes začala Tříkrálová sbírka

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Dnes začala Tříkrálová sbírka. Svým požehnáním ji odstartoval ve Valašských Kloboukách arcibiskup Jan Graubner, který sbírku v polovině 90.let vymyslel. Koledníci se během prvního lednového víkendu rozejdou do všech domácností, kde budou vybírat příspěvky na dobročinnost. Pravidelně koledovat chodí také Alžběta Vašků ze Vsetína. Ochota lidí vhazovat různé obnosy do pokladniček podle ní rok od roku roste.

Alžběta VAŠKŮ, kolednice:
Dřív nám teda otevíralo mnohem míň lidí a teď teda otevře skoro každý. Jsou všichni ochotní, těší se na nás, vítají nás a většinou dávají, jak kdo, někteří opravdu nám dávají do té kasičky i pětistovku, tisícovku, že to snad uspořili celý rok, ale normálně tak padesátikoruny, dvacky, ale to je opravdu na každém, kolik dá, kolik chce.

Spustit audio

Více z pořadu