Zprávy ze světa náboženství

10. leden 2015

Papežská rada pro mezináboženský dialog požaduje lidskou a duchovní solidaritu s oběťmi útoku na „Charlie Hebdo“ a s jejich rodinami. Šok a odsouzení útoku na redakci satirického časopisu vyjádřili i čtyři francouzští imámové. Ti byli shodou okolností právě v době útoku spolu s francouzskými biskupy ve Vatikánu na setkání s papežem.

Šest židovských památek bude opraveno za peníze z evropských zdrojů. Plán s náklady 150 milionů korun navazuje na projekt Deset hvězd, který v uplynulých pěti letech obnovil 10 židovských lokalit. V nadcházející fázi budou opraveny památky v Plzni, Čáslavi, Písku, Rychnově nad Kněžnou, Neveklově a v Polici u Jilemnice. ČTK to sdělila Veronika Vároši z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj.

Československá církev husitská dnes slaví 95 let od svého založení. Vznik nové církve byl vyhlášen provoláním „Národu československému“ datovaným 10. ledna, které bylo veřejně čteno při bohoslužbách 11. ledna roku 1920 v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze. Tam se také dnes od 15 hodin koná děkovná bohoslužba.

Stavbu prvního nového kostela v Turecku od vzniku republiky v roce 1923 schválila tamní vláda. Kostel pro malou syrsko-ortodoxní komunitu bude stát na předměstí Istanbulu. Oznámení přišlo poté, co se turecký premiér setkal náboženskými vůdci. Po setkání prohlásil, že žádná víra, která žila v této zemi, by neměla být považována za cizí. Turecko je z 99 procent muslimské. Křesťanů je tam méně než sto tisíc. Jejich počet v posledních letech lehce vzrostl, kvůli velkému počtu uprchlíků ze Sýrie.

Spustit audio