Zrušili koncert, na který už máte vstupenku? Pořadatel vám musí okamžitě vrátit peníze

28. srpen 2018

Půl roku se těšíte na koncert svého oblíbeného zpěváka nebo skupiny, ale pořadatel akci na poslední chvíli zruší. Jaké jsou vaše nároky, pokud už máte doma koupenou vstupenku?

„Pokud koncert zruší, můžeme požadovat vrácení vstupného. Zákon nenabízí další alternativy, proto si nemusíme nechat vnutit poukaz na jiné služby,“ říká vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Lukáš Zelený.

Odstoupení od smlouvy můžeme pořadateli jen ústně oznámit, ale kvůli lepší prokazatelnosti se více vyplatí zvolit písemnou formu. „Nejlepší je tedy poslat doporučený dopis s dodejkou, protože v takovém případě se zásilka má za doručenou i tehdy, když adresát odmítne její převzetí. Odstoupit od smlouvy můžeme dokonce i před datem konání koncertu, je-li už v té chvíli jasné, že pořadatel své závazky jistě nesplní,“ dodává Lukáš Zelený.

Jakmile je smlouva zrušena, musí pořadatel okamžitě vrátit vstupné. Pokud s vrácením peněz otálí, může držitel vstupenky žádat i úroky z prodlení.

Můžeme tábořit v lese a přejít přes pastvinu? Za prohřešky hrozí vysoké pokuty

Turistika, příroda

Turistika, houbaření a táboření má v Čechách dlouhou tradici. Pro pobyt v přírodě ale platí řada pravidel, které stanovují zákony i návštěvní řády a obecní předpisy. Za porušení hrozí pokuta až ve výši 100 tisíc korun.

Pořadatel akce obvykle neprodává vstupenky sám, ale využívá k tomu různé portály, které prodej zprostředkují. Mnozí se tak s požadavkem vrácení vstupného obracejí na portál, jenže zprostředkovatel odpovídá pouze za vydání platné vstupenky a vrácení vstupného je třeba nárokovat přímo u pořadatele akce.

Pokud peníze nevrátí, můžeme je vymáhat podáním žaloby na vydání bezdůvodného obohacení. „Jakmile dostaneme pravomocný rozsudek, který náš nárok potvrzuje, můžeme navrhnout nařízení exekuce,“ upřesňuje Lukáš Zelený.

Před podáním žaloby k soudu ale nesmíme zapomenout odeslat dlužníkovi, tedy pořadateli akce, předžalobní výzvu, a to alespoň se sedmidenním předstihem. „Kdybychom to neudělali, nemůže nám soud přiznat náhradu nákladů řízení, ani pokud spor vyhrajeme. Abychom situaci spotřebitelům ulehčili, vzor předžalobní výzvy si mohou stáhnout na stránce dtest.cz/vzory,“ uzavírá Lukáš Zelený.

autoři: Luboš Voráček , Lukáš Zelený , dTEST
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.