Zveme Vás na krojový ples

25. leden 2010

Událostí nadcházející pražské plesové sezóny se poprvé stane Národní krojový ples Folklorního sdružení ČR, který se koná 13. února v TOP HOTELu Praha na Chodově. Ples uvítá jeden a půl tisíc účastníků z České republiky i zahraničí, z toho nejméně polovina přijde v krojích svého regionu nebo své země.

Národní krojový ples je nejvýznamnějším krojovým bálem v celé republice. Tato velkolepá podívaná na pestrobarevné kroje a tance z Čech, Moravy a Slezska se po jedenáct let konala ve Žďáru nad Sázavou. Za tu dobu se tolik rozrostl počet účastníků, že se pořadatelé rozhodli přemístit XII. plesové setkání do Prahy. Programová tradice však zůstává: každým rokem vtiskne plesu charakter jeden z regionů naší republiky. Tentokrát to bude lidová kultura širšího Plzeňska a Karlovarska, kterou představí návštěvníkům nejlepší národopisné soubory těchto oblastí: Jiskra a Mladina z Plzně, Rokytka z Rokycan, Šumava z Klatov, Úsměv Horní Bříza, Dyleň z Karlových Varů, Marjánek Mariánské Lázně, Stázka z Teplé u Toužimě, Krušnohor a Skejušan z Chomutova. Ve foyeru hotelu přivítají příchozí plesu členové plzeňských a karlovarských souborů nejenom zpěvem a muzikou, ale i dobrým sektem, tradiční Becherovkou a typickými plzeňskými koláčky a lázeňskými oplatky.

Kromě souborů z Plzeňského a Karlovarského kraje budou hrát, zpívat a tančit plesovým hostům folklorní soubory a lidové muziky z dalších regionů, Vojenský umělecký soubor ONDRÁŠ Ministerstva obrany ČR, Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů se svými sólisty, a umělci a orchestry jiných žánrů - BAND Felixe Slováčka, dechová hudba Klatovští dragouni aj. Přijede také národopisný soubor Haná, aby převzal štafetu na XIII. Národní krojový ples FoS ČR, který se bude v r. 2011 odehrávat ve znamení hanáckého folkloru.

BROLN

Soubory a orchestry se budou střídat ve svých vystoupeních v obou Kongresových sálech, sálu Praha a dalších reprezentačních prostorách hotelu. Plesový program zpestří také výstavy, exhibiční vystoupení mistrů světa ve stepu a skupinovém break dance, ukázky standardních a latinsko-amerických tanců, slováckého verbuňku, valašského odzemku a řada plesových překvapení.

Český rozhlas je mediálním partnerem plesu. Srdečně Vás zveme k účasti!

Spustit audio