Zveme Vás na pouť do Tuchlovic

21. duben 2010

Již 17. středočeský folklorní festival Tuchlovická pouť se koná ve dnech 7. – 9. května v Tuchlovicích u Kladna. Přijeďte se podívat na krásu lidových krojů a poslechnout si lidovou muziku.

Název jednoho z hlavních pořadů „V Tuchlovicích na pouti, ať se nikdo nermoutí“ vyjadřuje nejen přání pořadatelů Středočeského folklorního festivalu. Během pátku, soboty a neděle 7. – 9. května v obci Tuchlovice u Kladna se určitě nikdo mračit nebude, protože se tu bude zpívat, tančit a hrát a bude tu veselo, tak jak na pouti má být.

Tuchlovická pouť je jedním z prvních poslů folklorní sezóny. Příležitost obdivovat krásu lidových krojů a tanců a poslechnout si melodiku lidové muziky není v Praze a v jejím okolí zrovna častá. Folklorní příznivci ve středních Čechách – a nejen oni - mohou díky tomuto festivalu prožít příjemný víkend s dětskými i dospělými folklorními soubory, které se představí divákům v řadě vystoupení na tuchlovické návsi, v Novém Strašecí a především v areálu letního kina v Tuchlovicích, kde se konají hlavní pořady festivalu. V průběhu let získalo kino zastřešené pódium i zázemí pro účinkující a je teď chloubou obce. Po celý víkend se koná v Tuchlovicích samozřejmě také pravá pouť se všemi atrakcemi pro návštěvníky každého věku.

Pouť zahajuje 7. května v 17 hodin „ Floriánské zpívání a hraní“ v kostele sv. Havla v Tuchlovicích. Tentýž den bude program pokračovat od 19.30 v nedalekém Novém Strašecí s domácím souborem Čtyřlístek a jeho hosty, jehož vedoucí Bohumil Chochola byl před sedmnácti lety iniciátorem středočeského festivalu. Sobotní dopoledne před Českou hospodou v Tuchlovicích bude pozvánkou na hlavní pořad dětských a dospělých souborů ve 14 hodin v tuchlovickém amfiteátru, které bude pokračovat tancovačkou v České hospodě a dalšími programy v letním kině až do pozdních večerních hodin. Celý festival vyvrcholí v neděli ve 14 hodin v letním kině, kde vystoupí soubory, které na svoje vystoupení budou diváky opět lákat už v dopoledních hodinách na tuchlovické návsi.

Tuchlovická pouť 2010 - plakát

V programu letošního festivalu vystoupí 20 folklorních souborů – Čtyřlístek z Nového Strašecí, mělnický soubor Jarošovci a pražské soubory Gaudeamus VŠE Praha, Rosénka a Moták. Ze středočeských dětských souborů účinkují Jarošáček s muzikou La Campanella z Mělníka, Lísteček z Nového Strašecí, Benešáček, Notičky z Řevnic, Vonička z Česlic, Kytice, Vrbina, Prstýnek a Klíček s Hájíčkem z Prahy. Hostují i soubory ze vzdálenějších míst - Šmykňa z Ostravy, Šafrán z Jablonce nad Nisou, kapela DOCUKU z Valašského Meziříčí a dětský moravský soubor Malá Ondřejnica.
Český rozhlas je mediálním partnerem festivalu.

Podrobný program naleznete na www.tuchlovickapout.cz a www.folklornisdruzeni.cz .

Spustit audio