Zygmunt Krauze: Mladí skladatelé vše zvládají navzdory ekonomickým potížím

10. září 2023

Jedna z nejrespektovanějších osobností současné evropské hudby, virtuózní klavírista a skladatel Zygmunt Krauze oslaví 19. září 85 let. „Hudba by měla být velmi důležitou součástí vzdělání každého člověka. Právě proto, že poskytuje klid, harmonii, porozumění, disciplínu,“ řekl mimo jiné v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas Vltava, když pobýval  v srpnové  Ostravě, kde v průběhu festivalu Ostravské dny dokončil svou v pořadí devátou operu.

V ostravském Trojhalí Karolina představil Zygmunt Krauze ve světové premiéře třetí část projektu Ponorná řeka, koncert pro klavír a orchestr, dílo, které kombinuje akustické nástroje s elektronikou, a sám přitom usedl za klavír. Světoznámý umělec, jehož druhým domovem je vedle Lodže, kde stále učí, také Paříž, vzpomíná na iniciační moment, kdy se rozhodl stát skladatelem, také na svá studia u slavné Nadi Boulanger, na spolupráci s Pierrem Boulezem, který ho požádal o umělecké vedení světoznámé organizace IRCAM.

Klavírista a skladatel Zygmunt Krauze a dirigent ​Jiří Rožeň

Zygmunt Krauze se vyjadřuje také k současné situaci mladých umělců: „Moci se ujala ekonomika a peníze, kultura, aspoň v Polsku, se ocitla na okraji. To je velmi bolestné. Ale zvláštní je, že nějaký vývoj je zřejmý i přesto, že u nás nefunguje taková podpora a vysoká kultura nemá takové postavení. Právě díky lidem, kteří si umí vybojovat, zorganizovat a realizovat všechno zdola.“  

Spustit audio

Související