1.000.061. narozeniny umění. Ticho konce začátků v akustických dárcích pro obchodní dům Prior v Brně

15. leden 2024

Oslava narozenin umění proběhla v industriálních prostorech OC Dornych ve středu 17. ledna od 19:00. Během večera zaznělo několik koncertních vystoupení.

Ticho jako prostor, nabídka, ale i problém. Ticho před začátkem konce Prioru v podobě akustických dárků, jež mohou být na samém prahu slyšitelného a zaznamenatelného, pro bývalý obchodní dům PRIOR v Brně. Sdílené ticho, které však nemusí být slyšet, nabídlo prostor pro oslavu 1000061. narozenin umění, uspořádané v koprodukci s platformou Terén v rámci jednodenního rozhlasového festivalu Art’s Birthday-Euroradio Ars Acustica special evening.

Oslava Narozenin umění je konceptuální svátek, za nímž stojí francouzský umělec a člen hnutí Fluxus Robert Filliou. Ten v roce 1963 prohlásil, že umění vzniklo před jedním milionem let, tím, že pravěký umělec hodil suchou houbu do kýble s vodou.

Daniel Kordík, autor pohybující se na ose mezi britskou a středoevropskou scénou elektronické hudby, do své performance s názvem Umírající obr zapojil vzduchotechnické potrubí probíhající budouvou.

Muzikolog, skladatel a lovec zvuků Tomáš Šenkyřík nás pozval na procházku krajinou hypermarketu a v kompozici nazvané STESCOU zprostředkoval znění útrob obchodního centra až po místa, která se prolínají s jeho okolím.

Polina Khatsenka nasamplovala zvuky socialistického konzumu bývalého Československa. Výtvarný umělec Adam Hejduk představí monumentální zvukovou sochu jako svého druhu hudební nástroj, který dodržuje Fibonacciho posloupnost a sleduje témata matematického řádu a konzistence spojené s duchovními aspekty sakrální architektury. Společně s Lukášem Kurkou, Václavem Kozubíkem a Vladimírem Dirdou předvedeou skladbu “Kostel nejsvětější troj oktávy”.

Ondrej Kalužák a Kateřina Minaříková v jejich elektroakustické skladbě pro hlas a elektroniku tematizují utichání jako ukolébavku skrytou za vrstvou konzumu a vztahující se též k tématu zacházení s veřejným prostorem.

Vizuální umělec Matěj Frank umožnil prozkoumat zvuková zákoutí industriálních prostor ve 3. patře, naslouchat ozvěnám prázdného skladu anebo voyersky poslouchat návštěvnice a návštěvníky celého eventu zkrz jeho mobilní objekty, jakési akustické lokátory.

Celým večerem a také přímým přenosem nás provedla dvojice moderátorek – Petra Kultová, kulturní publicistka, překladatelka & Šárka Svobodová, historička architektury (4AM, BAM Brno) a kurátorka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.