2. etapa - šedé duny jdou ruku v ruce s překvapením

7. leden 2014

Nejrychlejší speciální etapa rallye, alespoň její první část bude ta, ve které budou řidiči muset čelit prvním dunám. A nebude to jen krátké setkání s pískem – v posledních 100 kilometrech bude prozkoumávání dun Nihuil ještě intenzivnější než při předchozích ročnících Dakaru. Písek je tam pevnější, to však bude poskytovat velký přehled o každé z technických připraveností konkurentů. Ve zkratce – bude to skutečná zkouška!

Motocykly

Stále se rozvíjející jezdec v této disciplíně až do dneška, Sam Sunderland, ve velkém stylu vstoupil mezi elitní jezdce a brilantně vyhrál svoji první speciální etapu na Dakaru. Prozatimnímu pódium stále dominuje Barreda.

Až do dneška Sunderland občas dosáhl jevištního vítězství, zvládal různé povrchy. Nicméně, až do druhého dne Rallye Dakar 2014 to byly především chvíle frustrace – v roce 2012 vypadl po třech dnech a loni odstoupil kvůli zlomeninám zápěstí. I přes tuto dvojitou dávku smůly tým Honda neváhal a poskytl mu motocykl a tím i další šanci. Přišla odměna už druhý den slavné rallye, tou bylo jeho oslňující vítězství mezi San Luis a San Rafael. Dobře začal závod za svým týmovým kolegou Joanem Barredou, následně 23letý Angličan skvěle předjel Michaela Metgeho a Juana Pedrega na první části trasy. Tento rodák z Dubaje ukázal svůj suverénní průjezd pískem v dunách. Na cílové čáře ho čekalo báječné první vítězství speciální etapy. Po pouhých čtyřech dnech v Argentině může tvrdit, že je outsider na stupni vítězů.

Horkem vyčerpaný David Pabiška v cíli první etapy

Joan Barreda ani dnes neudělal sebemenší chybu. Jeho výkon mu ale nepřinesl druhé etapové vítězství kvůli Sunderlandově vynikajícímu počínání, ale nebylo to v žádném případě zklamáním, protože Marc Coma ztratil několik minut, stejně jako na druhé místo v celkové klasifikaci, zatímco Cyril Despres klesl na osmé místo v celkové hierarchii. David Pabiška na cestě ze San Luis do San Rafael dojel 37., průběžně mu to vychází na 36. místo.

Čtyřkolky

Ve včerejší etapě byl Marcos Patronelli poražen Ignaciem Casalem, vážným soupeřem o vítězství. Nicméně, držitel titulu brzy převzal kontrolu nad závodem. Argentinský vlajkonoš přijel do San Luis a mohl si udělat další zářez do pažby. Byla to jeho 15. vítězná rychlostní zkouška na Dakaru. Jezdec na Yamaze se může pochlubit náskokem zhruba čtyř minut na jeho nejbližšího soupeře, Lucase Bonetta.

Automobily

Se stejným typem autority, ale podstatně menším manévrovacím prostorem, se na pozici lídra usídlil Stéphane Peterhansel. Podmanil si etapu potřebnými dávkami klidu a agrese! To bylo možná to, co dnes chybělo včerejšímu vítězi Carlosu Sousovi, který se zasekl po 33 kilometrech speciálky poté, co se mu rozbilo jeho turbo. Portugalský jezdec by paradoxně opustil závod předčasně, přesto že začal den na prvním místě. Přinejmenším, mezi San Rafael a San Luis zažil značný počet hodin, okrádajících ho o jakékoliv naděje na vítězství, nebo dokonce na stupně vítězů ve Valparaisu, zatímco Peterhansel získal své oblíbené místo po dvou dnech závodění. Má však výhodu pouze půl minuty před druhým Carlosem Sainzem a jeho buginou. Top pětka za nimi je tvořena třemi Peterhanslovými týmovými kolegy. Nic však zatím není jisté! Na vítězství mohou útočit třeba ještě Nani Roma, který dojel čtvrtý nebo Orly Terranova, šestý, pouze 10 minut za vůdcem celkové klasifikace. Náš Josef Macháček dojel 63., Jerie 96.

1. etapa Rallye Dakar 2014 - KM racing

Kamióny

V kategorii kamionů, šlo vítězství ve speciální etapě do Kamazu – Anton Shibalov vyhrál svoji první speciálku v roli řidiče. Nicméně, pro ruský tým bude obtížné úspěchy udržet, protože ztratil Ayrata Mardějeva, který byl v loňském roce celkově na druhém místě. Ten byl dnes donucen odstoupit, kvůli velké havárii. Eduard Nikolaev ztratil deset minut kvůli problémům s elektronikou. Neštěstí týmu Kamaz jsou impulsem pro Gerarde De Rooye, celkově na prvním místě a Marcela Van Vlieta, který byl ve druhé etapě třetí.

Argentinští fanoučci čekají na hvězdy startovního pole

Velkého úspěchu se dočkal Čech Martin Kolomý. Po včerejší havárii a následném neúspěchu se ve druhé etapě probojoval až na páté místo, celkově je 14.! Aleš Loprais dojel 14. v etapě, v průběžném pořadí je sedmý. A další české umístění: Tománek celkově po dvou etapách na 20. pozici, Vildman 25., Vrátný 36.

Spustit audio