5. etapa – Coma a Vasilyev si vychutnali svá první etapová vítězství, Loprais celkově třetí

9. leden 2015

Chilská etapa, která vedla z Copiapa do Antofagasty, přinesla štěstí v podobě prvního etapového vítězství hned dvěma soutěžícím. V kategorii motorkářů vyhrál Španěl Coma, který získal náskok 2´16´´ před svým krajanem Barredou. Ten ovšem panice nepropadá a druhým místem v etapě si i nadále drží celkové prvenství v závodu. Den slávy si vychutnal se svým vozem Rus Vladimir Vasilyev, celkovým pořadím v kategorii aut však nezamíchal. Čtyřkolkám kraluje Polák Sonik, v katerogii kamiónů se na třetí celkové pořadí posunul Aleš Loprais.

Motorky

Barreda vstoupil do páté etapy dakarského závodu sledován Comou. Ale v čele etapy byl asi jen 30 kilometrů, pak se rozhodl strategicky přenechat prvenství, razit cestu a udávat tempo závodu svému krajanovi. Taktika se vyplatila, protože i když Coma vyhrál etapu s náskokem 2´16´´, Barreda si v celkovém pořadí drží značný náskok více než deseti minut. Coma si přesto své první etapové vítězství vychutnal a pokusí se v další dlouhé etapě svou ztrátu na vítěze snížit.

Chilský rodák Quintanilla si svůj třetí start na Dakaru užívá. Po včerejším úspěšném třetím místě i v páté etapě přijel do cíle jako třetí a zajistil si tak celkové čtvrté místo. Na chybu dua Barreda/Coma bude čekat společně s celkovým třetím Portugalcem Goncalvesem, který dojel na pátém místě. S výkonem a čtvrtým místem bude určitě spokojen i Slovák Svitko, zatímco týmoví jezdci KTM Jordi Viladoms a Ruben Faria tentokrát ztratili spoustu času a dojeli až na 11. resp. 15. místě, celkově jsou na 5. resp. 6. místě.

Nejlepší žena v soutěži, Španělka Laia Sanz, během páté etapy závodu.

Čtyřkolky

Kategorie čtyřkolek žádné výrazné překvapení nepřinesla. Polák Sonik i tentokrát nechal své soupeře za sebou a dojel do cíle jako první s náskokem téměř šesti minut. Může si vychutnávat své pohodlné vedení v soutěži s více než 24 minutovým náskokem před druhým Chilanem Casalem, který i v etapě dojel druhý. Teprve 19-ti letý argentinský jezdec Jeremias Gonzales obsadil třetí místo, celkově je čtvrtý.

Čtěte také

Auta

V cíli 4. etapy v Copiapu byl Rus Vasilyev na jedenáctém místě. Do včerejší etapy vstoupil úspěšně, rychlostní zkoušku v délce 458 km zvládl v nejrychlejším čase a v cíli porazil o dvacet vteřin Yazeeda Alrajhího ze Saudské Arábie. Po výborném startu v první etapě, ale po výrazných technických problémech v etapě druhé, si tentokrát spravil chuť Američan Roby Gordon a dojel do cíle jako třetí. Tento výsledek ovšem příliš nezamíchal s obecným pořadím, v celkovém vedení zůstává i nadále Al-Attiyah s více než desetiminutovým náskokem, etapu dojel na čtvrtém místě. Šestý dojel do cíle Jihoafričan De Villiers, i on ale nadále zůstává v celkovém pořadí druhý.

Yazeed AlRajhi ze Saudské Arábie je po pěti etapách na třetím místě

Solidní výsledek zajel Stéphane Peterhansel, který skončil se svým Peugeotem pátý, zatímco jeho týmový kolega Carlos Sainz etapu nedokončil a i Cyril Despres měl technické problémy a dojel až padesátý. Spokojený s výkonem byl Polák Krzysztof Hołowczyc, který se v celkovém pořadí posunul těsně pod stupně vítězů a je čtvrtý.

Kamióny

Eduard Nikolaev v letošním ročníku Dakaru už podruhé dosáhl etapového vítězství, a udržel si tak i celkové vedení. Po včerejšku zůstává stejné jméno i na druhé příčce, stříbrný v etapě i celkově je další Rus Airat Mardeev. Na třetím místě do bivaku v Antofagastě přijel Bělorus Siarhei Viazovich. S problémy se potýkal Andrey Karginov v Kamazu a bude muset bojovat o třetí průběžnou příčku s Alešem Lopraisem, který etapu dokončil za ním na čtvrtém místě.

Češi v 5. etapě

Martin Kolomý z Buggyry v páté etapě převrátil svoji Tatru. Dostal ji zpátky na kola, ale zdržení kvůli nehodě ho posunulo až na 19. místo, celkově je teď desátý. Ani Martin Macík neprojel trasu bez problémů. Hned na 10. kilometru posádka musela vyměnit kolo, což jim příliš času nezabralo. Ale kvůli zadřenému ložisku na 250. kilometru musel Macík vynechat několik průjezdových bodů a o jeho pokračování v soutěži rozhodne jury. Další Čech Tomáš Vrátný je opět o příčku lepší, v etapě dojel osmý a celkově je na 11. místě. Aleš Loprais si 4. etapovým umístěním zajistil 3. příčku v průběžném pořadí a vměstnal se tak mezi vedoucí Kamazy.

Martin Kolomý v páté etapě dakarského závodu převrátil svoji Tatru a klesnul na celkové 10. místo

Nejlepší z našich motorkářů v etapě i celkově je David Pabiška, dojel 32. Stále tak za sebou drží nováčka Ondřeje Klymčiwa, který dokončil etapu na 39. místě a předvádí tak i nadále velmi stabilní výkon. V páté etapě při něm stál anděl strážný – přibližně na 350. kilometru přehlédl dva kameny a ve veliké rychlosti do nich narazil. Zachránili ho ale tlumiče a nic se mu nestalo.

Na předních příčkách je vidět také slovenský závodník, Štefan Svitko, který skončil na skvělém 4. místě. Do závodu už ovšem nenastoupil Zdeněk Gottvald. Kvůli rozbité převodovce nedojel do cíle 4. etapy a v letošní Rallye Dakar bohužel skončil. Celkové pořadí vypadá takto: 9. Svitko, 31. Pabiška, 35. Klymčiw, 44. Engel, 64. Veselý.

Spustit audio