5. etapa: Nesjízdné trasy a další Čech venku

7. leden 2017

Dakarský konvoj se během páté etapy přesouval dál do bolivijských výšek. Tamní krásná příroda se ale rychle změnila v noční můru. Pršelo a cesty se proměnili v blátivé řeky. Závodníci se museli těžkému terénu plnému vody a bláta přizpůsobit. Nakonec pořadatelé dlouhou rychlostní zkoušku zkrátili na polovinu.

Jezdcům se měl v etapě mezi bolivijskými městy Tupiza a Oruro měřit čas na úseku dlouhém 447 km, nakonec z toho ale kvůli nepříznivé předpovědi počasí a rozvodněným tokům byla jen necelá polovina. „Druhá část rychlostní zkoušky je zrušená. Všude kolem byly černé mraky, čekalo nás 300 kilometrů po silnici,“ uvedl na sociálních sítích nejlepší český motocyklista Ondřej Klymčiw.

Motorky

Sam Sunderland jel od začátku etapy pořád konstantní rychlostní a čekal na svoji příležitost. Vyčkávání se mu vyplatilo, protože vyhrál etapu. On jako jeden z mála nezabloudil v náročném terénu, na rozdíl třeba od Quintanilly, Soultraita nebo Walknera, kteří všichni ztratili na trati hodně času. Slovenský motorkář Ivan Jakeš si při své desáté účasti na Rallye Dakar nesplní sen o triumfu. V 5. etapě z Tupizy do Orura měl pád a s podezřením na zlomeninu ruky a další zranění ho vrtulníkem transportovali do nemocnice. Pro Jakeše tím Rallye Dakar 2017 skončila. Druhý Slovák Štefan Svitko je průběžně šestý.

Auta

Sébastien Loeb vítězem 5. etapy

Zkrácenou pátou etapu Rallye Dakar vyhrál mezi automobilisty Francouz Sébastien Loeb, který o den dříve ztratil 22 minut a přišel o první místo. Novým lídrem je jeho krajan Stéphane Peterhansel, dvanáctinásobný vítěz slavné soutěže. Po čtvrté etapě vedoucí Cyril Despres dnes doplatil na navigační chyby a klesl za Loeba na třetí místo.

Češi v páté etapě

V kategorii kamionů byl nejrychlejším Čechem Martin Macík s liazem. Dojel čtvrtý, na vítězného Gerarda de Rooye ztratil 16 minut. „Byla to pecka, užíval jsem si to! Nejdřív hory, kde jsme dotáhli asi sedm kamionů, pak dost rozbitý a prašný úsek zakončený trochu větší navigátorskou kachnou, která byla pro většinu peklem. My to zvládli spolu s dunami na konci a je z toho super výsledek,“ radoval se Macík po životní etapě. Naopak Martin Kolomý po čtvrtečních technických problémech nabral více než padesátiminutové manko, Aleš Loprais ztratil v etapě téměř hodinu a tři čtvrtě. Nejlepším z Čechů je třináctý Kolomý.

Martin Macík s posádkou do cíle dojeli čtvrtí

Martin Prokop s fordem klesl na 16. místo. „Dneska jsme se bohužel dvakrát ztratili, jinak vše ok. Táhneme padlého motorkáře, má zlomené řídítko a zašitou ruku. Tenhle Dakar je masakr,“ ulevil si Prokop.

Nejlepším českým motorkářem je Ondřej Klymčiw. Po páté etapě figuruje na celkovém 15. místě. „Dnes se každopádně strašně bloudilo. Já jsem nabloudil asi 40 minut a měl jsem docela kliku, že mi vyšel benzin," oddechl si Klymčiw. „Motorka funguje, vše je dobré. Trefil jsem takovou díru, že když jsem si teď nezlomil kotníky, tak už nikdy,“ dodal.

Ondřej Klymčiw je nejlepším českým motkrářem. Průběžně je 15.

V kategorii čtyřkolek máme už jenom jedno želízko v ohni. Po odstoupení Josefa Macháčka v předešlé etapě, nedojel do cíle ani druhý závodník Tomáš Kubiena. Jediným kdo stále odolává, je Zdeněk Tůma, celkově je zatím na 13. místě. A chce se dostat do první desítky.

Podrobné výsledky najdete zde.

Spustit audio