6. etapa – Rodrigues vystoupil ze stínu, Al-Attiyah upevnil vedení, Loprais klesl

10. leden 2015

Do cíle šesté etapy v Iquique dojel se svou motorkou nejrychleji Portugalec Heldeer Rodrigues, který mohl slavit své první etapové vítězství v závodě. V kategorii aut si už pro třetí letošní etapové prvenství dojel opět Al-Attiyah s těsným náskokem před De Villiersem, který ještě může jezdce z Kataru v celkovém vedení ohrozit. Mezi čtyřkolkami nejrychleji projel rychlostní zkoušku Chilan Casale, v kategorii kamiónů na prvních třech místech dojeli Rusové na Kamazech.

Motorky

Od začátku letošního ročníku soutěže Rodrigues nenaplnil svá očekávání a v průběžném pořadí byl až na 10. místě. Na stupních vítězů stál v r. 2011 a 2012 a tento ambiciózní Portugalec v letošním ročníku určitě myslel na lepší umístnění. Do šesté etapy proto vstoupil s odhodláním zajet lepší výsledek a to se mu podařilo. S nejrychlejším časem v 318 km dlouhé rychlostní zkoušce si dojel pro vítězství a posunul se v celkovém pořadí na solidní 6. místo. V zádech mu po celou dobu závodu byl nováček Dakaru Australan Toby Price, který od začátku soutěže prokazuje rychlostní a navigační talent. Do cíle dojel druhý jen s malou ztrátou 1´10´´ a celkově je na pátý.

Barreda Bort vede

V celkovém pořadí třetí Portugalec Goncalves se po třech etapách opět dostal na stupně vítězů, když dojel do cíle etapy v Iquique třetí se ztrátou pouhých 1´42´´ na vítěze Rodriguese. Upevnil své třetí místo a bude trpělivě čekat v záloze na případné pochybení vedoucího dua soutěže, Španělů Barredy a Comy, kteří v tomto závodě obsadili solidní 6. resp. 7. místo, Barreda svým téměř dvou minutovým náskokem v etapě upevnil celkové prvenství a mírně navýšil náskok před svým krajanem Comou. Noapak jejich dalšímu krajanovi Villadomsovi se naděje na solidní umístění rozplynuly. Naopak chilský rodák, mladíček Quintanilla pokračuje ve výborných výsledcích a po včerejším třetím místě dojel jako čtvrtý a jako čtvrtý je i v celkovém pořadí.

Průběžné pořadí: 1. Barreda (Šp./Honda), 2. Coma (Šp.,(KTM), 3. Goncalves (Portug./Honda)

Etapový vítěz Helder Rodrigues

Čtyřkolky

Chilan Ignacio Casale se mezi městy Antofagasta a Iquique pokusil ohrozit pevné postavení Poláka Sonika v čele závodu a druhým etapovým vítězstvím na něj získal více než osm minut. Celkově na Sonika ale ztrácí více než 16 minut a zdá se, že suverénního Poláka nemůže nikdo ohrozit. Na třetím místě zůstává Lafuente.

Průběžné pořadí: 1. Sonik (Pol./Yamaha), 2. Casale (Chile/Yamaha), 3. Lafuente (Urug./Yamaha)

Automobily

Al-Attiyah jako by si řekl, že bude vyhrávat dakarskou etapu jednou za dva dny. Byl nejlepší ve 2., ve 4. a i ve včerejší 6. etapě a svým obdivuhodným výkonem upevnil celkové prvenství v soutěži. Neměl ale snadnou práci, protože pouhých 37 vteřin za ním dojel do Iquique i celkově druhý De Villiers, který jako jediný vyvíjí tlak na suverénního Katarce.

Alejandro Yacopini

Do boje o konečné vítězství se sice Nani Roma nepřipojí, ale je stále jedním z nejrychlejších závodníků. Včerejší etapu dojel jako třetí a statečně se vyrovnává s výraznou ztrátou, kterou kvůli technickým problémům získal hned v úvodu závodu. Celkově se posunul už na 40. místo. Hned za ním dojel na 4. místě Robby Gordon. Vítěz první a třetí etapy, Argentinec Terranova zajel solidní výsledek, do cíle dojel pátý, ale v celkovém pořadí je daleko za vedoucí trojicí.

Robby Gordon

Oproti minulým etapám byl ve včerejší etapě Alrajhi o něco pomalejší, dojel až na sedmém místě. Celkovou třetí příčku si ale udržel a získal další, více než tří minutový náskok před čtvrtým Polákem Hołowczycem, který dojel osmý.

Průběžné pořadí: 1. Attíja, Baumel, 2. De Villiers, Von Zitzewitz, 3. Al Rajhí, Gottschalk (S. Arábie, Něm./Toyota)

Kamióny

Jasně vedoucí Eduard Nikolaev

Čtyři etapy ze šesti dokázal od startu v Buenos Aires vyhrátEduard Nikolaev s Kamazem. Po šesté etapě na cestě do Iquique se ruský závodník ještě pohodlněji usadil na průběžné první příčce. Má už více než třináct minut k dobru na krajana Ajrata Mardějeva s dalším Kamazem. Třetí je Andrey Karginov.

Průběžné pořadí: 1. Nikolajev, 2. Mardějev, 3. Karginov (všichni Rus./Kamaz)

Češi v 6. etapě

Aleš Loprais prožil nejhorší den na letošní Rallye Dakar. V šesté etapě dojel osmnáctý a v průběžném pořadí klesl z třetí na šestou příčku. Na 277 kilometrů dlouhé rychlostní zkoušce ztratil s vozem MAN na vedoucího Rusa Eduarda Nikolajeva přes hodinu.

Loprais je ale s odstupem hodiny a 33 minut i nadále nejlepší z českých jezdců, i když ho dnes předstihli sedmý Martin Kolomý i třináctý Tomáš Vrátný s Tatrami. Kolomý, který se ve čtvrtek převrátil a nabral velkou ztrátu, si dnes v celkové klasifikaci o jednu příčku polepšil a je devátý, Vrátný je v celkovém pořadí na 11. místě.

Martin Kolomý na trati 6. etapy

Čeští motorkáři

Jako první do cíle 318 kilometrů dlouhé rychlostní zkoušky dojel devětadvacátý Ondřej Klymčiw. V celkovém pořadí mezi Čechy pořád vede David Pabiška, který udržel 31. pozici, Klymčiw na něj ztrácí 13 minut. Skvělý výkon v šesté etapě předvedl Milan Engel, kterému patřila 30. pozice, celkově se pohybuje na 40. místě. Jan Veselý erzetu dokončil 65., průběžně je o tři místa lepší.

Motocyklisty čeká v sobotu volný den. Automobily a kamiony pojedou do Bolívie, cíl je v Uyuni.

Spustit audio