8. září 2010 Světlušky rozsvítí ulice českých měst

2. září 2010

Ve středu 8. září se do všech koutů v České republice rozlétnou Světlušky, aby rozzářily ulice českých měst. Uskuteční se již 8. ročník celonárodní charitativní sbírky Den, kdy Svítí Světlušky, pořádané Nadačním fondem Českého rozhlasu.

Ve více než 300 městech můžete potkat na 6 000 dobrovolníků v kostýmu broučka, kteří budou nabízet speciální placku „Svítíš?“, přívěsek a náramek se Světluškou za symbolické ceny 30, 70 a 50 Kč. Zakoupíte-li si některý z předmětů, přispějete na přímou pomoc nevidomým dětem i dospělým

"Chtěla bych všem, kteří si myslí, že malá pomoc nemůže být vidět, vzkázat, že to není tak úplně pravda. Dohromady dokážeme mnohem více, než si umíme představit. Takovou malou světlušku nosíme v srdci všichni, stačí jí rozsvítit,“ řekla Aneta Langerová, patronka projektu Světluška. „Sbírka Den, kdy svítí Světlušky, není jen o penězích. Mnohem více je o tom, zda se umíme dívat okolo sebe. Myslím, že naši dárci to vědí, proto Světlušce pomáhají nejen v září, ale kdykoli, kdy se mohou pro někoho, kdo nevidí, stát jeho očima. Třeba když jednoduše potřebuje přejít přes cestu," dodala Aneta.

V loňském roce Světlušky nasbíraly do lucerniček 6 054 516 Kč. Výtěžek sbírkového dne, do kterého jsou zapojeny tisíce dobrovolníků a statisíce dárců, se koná jediný den v roce a je nejvýznamnějším příjmem dlouhodobého projektu Světluška. Během sedmi let Světluška rozdělila téměř 60 milionů korun, jen v předcházejícím roce tato částka činila 8 343 036 Kč.

Svým příspěvkem jste přinesli radost například tříleté Vendulce a její mamince z Kunína, které postihly povodně a ocitly se tak bez základního vybavení nutného k životu. Petrovi B. z Lomu u Mostu váš příspěvek umožnil transplantaci umělé oční rohovky. Josefu P. z Českého Brodu Světluška přispěla na zakoupení digitální lupy, která dokáže zvětšit text natolik, aby jej svým zbytkem zraku přečetl. Petru V. z Dříteně jste dali možnost sportovního vyžití a to příspěvkem na tandemové kolo. Vaše pomoc je zkrátka konkrétně vidět,“ řekla ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu, Martina Kaderková.

Zatímco Den, kdy svítí Světlušky, se koná jen jednou za rok, do sbírky Světluška můžete přispívat kdykoli na známé konto „deset devítek“ 99999 99999 / 0100. Světlušce můžete také odeslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS SVETLUSKA na číslo 87 777 anebo využít jednoduchý způsob, jak jí podporovat po celý rok. Stačí odeslat jedinou SMS ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA a váš operátor vám každý měsíc odečte ČÁSTKU 30 Kč, Světluška obdrží 12x27 Kč.

Dlouhodobým generálním partnerem projektu Světluška je finanční skupina AXA, která již pátým rokem přispívá pravidelně na jeho realizaci. „Stejně jako v uplynulých letech, i letos umístíme v průběhu sbírky na naše regionální ředitelství kasičky, do nichž přispívají nejen naši zaměstnanci, ale i naši klienti, za což jim chci velice poděkovat," uvedl Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA pro ČR a SR.

Hlavním partnerem projektu Světluška je HERBADENT „Jsme hrdí, že partnerství mezi naší ryze českou firmou a Světluškou trvá již druhým rokem. Naše produkty HERBADENT nehýří barvami, za to jsou plné vůní a chutí bylin. A právě v tom vidíme symbolické spojení s těmi, kteří barvy vidět nemohou, ale sílu bylin cítí…,“ uvedl Pavel Zavadil, jednatel společnosti.

Nadační fond Českého rozhlasu
Martina Kaderková
martina.kaderkova@rozhlas.cz
tel: 221 551 217-9, 604 866 366

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace