Timothy Snyder vystoupí na konferenci Českého rozhlasu

9. červenec 2024

Český rozhlas Plus spolu s Knihovnou Václava Havla uspořádají 15. července konferenci Hranice (ne)svobody. Hlavní tváří bude Timothy Snyder, spisovatel a profesor z americké univerzity v Yale, s přednáškou „Havel, nepředvídatelnost a svoboda“. Součástí programu bude také debata s ukrajinskou novinářkou Sevhil Musajevovou nebo natáčení speciálních epizod podcastových sérií Chyba systému a Na východ. 

„O příjezd Timothyho Snydera jsme usilovali již loni, na velkou rozhlasovou konferenci Média a Ukrajina. Tentokrát to vyšlo a jsme moc rádi, že ho ve spolupráci s novým vedením Knihovny Václava Havla můžeme v Praze představit - v kontextu Ukrajiny, tamních médií a společně s našimi úspěšnými podcasty,“ uvedl šéfredaktor stanice Český rozhlas Plus Josef Pazderka.

Spisovatel a profesor z americké univerzity v Yale Timothy Snyder se vrací do Prahy na významnou veřejnou akci po několika letech. Jeho přednáška „Havel, nepředvídatelnost a svoboda“ bude vrcholem konference.

Konference Hranice (ne)svobody

 „Hranice (ne)svobody nejsou jen záležitostí politických map, ale především dějin: Kdo ovládá současnost, ovládá minulost. A kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Málokdo dnes vzdoruje kremelským snahám o kolonizaci minulosti — a tedy budoucnosti a prostoru — střední a východní Evropy erudovaněji než Timothy Snyder. A jednou z jeho hlavních myšlenkových inspirací je Václav Havel,“ doplnil ředitel Knihovny Václava Havla Milan Babík.

Součástí programu bude také debata s ukrajinskou novinářkou Sevhil Musajevovou, šéfredaktorkou on-line deníku Ukrajinská pravda v Kyjevě, a natáčení podcastů Chyba systému, Na Východ! a Přepište dějiny.

Program od 17.00 do 21.30

  • Chyba systému: Nárůst krajní pravice ve volbách s hostkou Petrou Guasti
  • Na Východ! + Přepište dějiny: Srpen 1968 ruskýma očima
  • Timothy Snyder: Havel, nepředvídatelnost a svoboda
  • Timothy Snyder + Sevgil Musaieva: Debata moderovaná Janem Bumbou

Přednáška Timothyho Snydera i jeho debata se Sevhil Musajevovou se objeví v ukázkách v podcastu Na Východ v pátek 19. července a posléze v plné verzi jako bonus v pátek 26. července. Timothy Snyder bude také v příštím týdnu hostem zpravodajského podcastu Vinohradská 12.

Timothy Snyder

Profesor historie na Yaleově univerzitě v USA. Jeho knihy, věnované pohnutým dějinám střední a východní Evropy, například Krvavé země a Černá zem, se staly mezinárodními bestsellery. Mimořádnou pozornost vzbudily také publikace Tyranie. 20 lekcí z 20. století, burcující k občanskému angažmá tváří v tvář krizi demokracie. Získal mnoho cen, např. Cenu VIZE 97, Cenu Hannah Arendtové nebo Lipskou knižní cenu evropského porozumění.

Spustit audio