Americký prezident George Bush měl v pátek krátce navštívit Mexiko

16. únor 2001

V předvečer své první zahraniční cesty přednesl nově zvolený americký prezident George Bush projev k pracovníkům ministerstva zahraničí, v němž naznačil hlavní cíle své zahraniční politiky. A mimo jiné řekl:

"Naším cílem je využít v této chvíli amerického vlivu k rozvíjení demokracie a míru."

To podle prezidenta Bushe znamená, že Spojené státy se musí nadále ve světě aktivně angažovat, musí využívat svého postavení velmoci účelně a přitom skromně a hlavně spolupracovat se svými spojenci a sousedy.

"Musíme spolupracovat s našimi sousedy na západní polokouli, abychom vybudovali oblast svobody a prosperity," prohlásil americký prezident George Bush ve vztahu ke svých sousedům.

Není proto asi náhoda, že první zahraniční cesta nově zvoleného prezidenta Spojených států vede k nejbližším jižním sousedům, do Mexika. Je to sice krátká - jen jednodenní - ale symbolická návštěva.

George Bush měl v pátek odletět přes jižní hranice Spojených států do vesnice San Cristobal, která leží v centrálním Mexiku a kde se měl setkat s mexickým prezidentem Vicentem Foxem na jeho venkovském ranči. Političtí pozorovatelé připomínají, že právě inaugurace nedávno zvoleného prezidenta Foxe ukončila v prosinci loňského roku 71 let vlády jediné - tzv. Institucionální revoluční strany - v této zemi.

Oba prezidenti pak spolu měli strávit několik hodin a diskutovat o celé řadě otázek vzájemné spolupráce a obchodu. Předem se předpokládalo, že budou hovořit například o zvýšení vývozu mexické ropy a elektrické energie do Spojených států, o vzájemných sporech v nákladní dopravě anebo o problémech přistěhovalectví a mnoha dalších regionálních záležitostech, včetně společného úsilí v boji proti pašování narkotik anebo o problémech spojených s porušováním lidských práv na Kubě.

Na závěr krátké Bushovy návštěvy v Mexiku měli oba prezidenti vystoupit na tiskové konferenci, po níž měl prezident Bush odletět na svůj ranč do Texasu.

ČRo 6 / RSE 16. února 2001 rse@cro.cz

Spustit audio