Auta v Česku stárnou, chystá se ekologická daň

23. červenec 2015

Vozový park v České republice stárne. Změní to zavedení ekologické daňe pro auta vyrobená mezi lety 2000 a 2005?

Auta u nás jsou téměř o 7 let starší než například v sousedním Německu. K omlazení vozového parku v České republice by mělo pomoct zavedení ekologické daně pro auta vyrobená mezi lety 2000 a 2005. Stará vozidla jsou totiž velký problém nejen pro ovzduší, ale také pro své majitele.

Problémem jsou emise i (ne)bezpečnost

"Přestárlá vozidla zatěžují životní prostředí než více než 35% nebezpečnými emisemi. A to nehovoříme o bezpečnosti těchto vozidel. Jakákoliv těžší nehoda starého auta má výrazně horší důsledky na postižení přepravovaných osob," upozorňuje Pavel Tunkl ze Svazu dovozců automobilů, podle kterého dvě třetiny vozového parku v ČR tvoří auta stará nejméně 10 let.

Čtěte také

Průměrný věk auta v ČR: 15 let

V České republice je teď registrováno téměř 5 milionů osobních aut. Jejich průměrné stáří je skoro 15 let, připomíná datový novinář Českého rozhlasu Petr Kočí: "Je to skoro o rok a čtvrt více než kdybychom stejnou proceduru provedli nad daty starými deset let, z roku 2004. Pro zjednodušení tedy můžeme říct, že vozový park v České republice zestárnul za 10 let o 14 až 15 měsíců."

Ekologická daň od ledna 2017

Podle náměstka ministra Průmyslu a obchodu Eduarda Muřického by zastaralý vozový park v ČR mohlo omladit zavedení ekologického poplatku 3000 korun na vozidla splňující zastaralou emisní normu Euro 3. Jde o auta vyrobená mezi roky 2000 a 2005, za která by se mělo platit od prvního ledna roku 2017: "To rozhodně pomůže. Protože máme zkušenost s tím, když se zavádělo Euro 2, tak výrazně klesl zájem o dovoz ojetých vozidel právě té dané třídy, která byla zpoplatněna."

Čtěte také

Podle svazu dovozců automobilů zavedení poplatku jejich dovoz příliš neomezí. Za účinnější opatření považuje svaz zavedení šrotovného nebo dotované vyřazení přestárlých vozidel. Ministerstvo průmyslu a obchodu by chtělo také zavést motivační příspěvek na pořízení nového vozu pro majitele nejstarších aut. Na jeho návrhu se ale teprve pracuje.

Spustit audio