Babinský a Palacký v Ústí nad Labem

24. říjen 2007

"Setkání Babinského a Palackého se nikdy neuskutečnilo, ale mohlo", uvedla režisérka Hana Kofránková poslech hry Babinský a Palacký v Národním domě v Ústí nad Labem. Téměř hodinovou hru si přišlo v pondělí 22. října poslechnout 120 studentů ústeckých gymnázií.

Rozhlasová fikce o slavném loupežníkovi Babinském a jeho setkání s národním buditelem Františkem Palackým přenesla posluchače do poloviny 19. století, do doby, kdy Babinský po propuštění z vězení žije v klášteře a pracuje jako zahradník. Náhodně zjistí, že se o něm zpívají písně a že se stal téměř národním hrdinou, který prý bohatým bral a chudým dával. Začne tedy v místní hospodě vyprávět za pivo a guláš historky ze svého života.

Studenti poslouchali se zaujetím. O to větší překvapení nás čekalo na konci. Dotazy, na které jsme se chystali odpovídat, nebyly zaměřeny na rozhlasovou hru. Dokonce ani další navrhovaná témata jako např. jak se v rozhlase točí různé zvuky apod. děti moc nezaujala. Nejvíce dotazů se týkalo placení koncesionářských poplatků a digitálního vysílání. Asi třetina studentů přiznala, že nesledují ani rozhlasové ani televizní vysílání.

Logo
Spustit audio