Betlémář Ján Chvalník vyřezává figurky sobě i druhým pro radost. S tvorbou betlémů začal v uranovém dole

22. prosinec 2022

Starosta spolku Příbramských betlémářů Ján Chvalník má na stole vánoční betlém po celý rok. Nejvíc práce má ale tradičně v prosinci. Restauruje totiž staré betlémy a také vyřezává nové. Letos můžete jeho figurky vidět hned na několika výstavách betlémů. Jednou týdně se snaží zaučovat do řemesla novou generaci řezbářů. Za udržování betlémářských tradic letos získal Cenu hejtmanky Středočeského kraje.

Příbramsko patří mezi tradiční betlémářské oblasti v Čechách. Mnoho tvůrců betlémů pocházelo z řad havířů. Právě v podzemí začal s opravami betlémů i Ján Chvalník. „Já jsem dělal na šachtě v uranových dolech, a když mě přeřadili na lehčí práci do skladu střeliva, tam jsem se trošku nudil. Nejdřív jsem kamarádům začal opravovat mašiny, vrtačky a takový věci. No, a pak jsem si začal vyřezávat. Dostal jsem takový betlém, kde mi chyběla palma, tak jsem ji zkusil dodělat,“ vysvětluje Ján Chvalník.

Jeho dílna je malá a útulná. Na policích jsou hotové nebo jen částečně vyřezané figurky, zvířata a palmy. Na skříni čeká na opravu několik domečků z historického betléma a o kus dál je dřevěná postava horníka, která přišla o ruku a potřebuje vyřezat novou. „Ježíšek a ženské tvářičky, to je pro mne nejhorší,“ usmívá se pan Chvalník. Lidoví tvůrci si prý často nechávali ježíška vyřezat od profesionálních řezbářů nebo si kupovali voskové Jezule, které potom pokládali do jesliček.

Ján Chválník má práce stále dost. Čím je starší, tím víc ho baví opravovat staré betlémy, vyřezávání nových je totiž náročné a ruce už neslouží tak dobře, jako před třiceti lety. Dlátem právě opracovává malý lipový špalík, ze kterého bude ovečka. Podobných figurek prý musí udělat ještě hodně. Plánuje totiž vyřezat betlémy pro všechna svoje vnoučata.

Je nutné rozestavit postavičky v betlému podle nějakých pravidel? A proč některé figurky vypadají jako Jan Chvalník? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio