Blížící se volby v Čečensku

25. srpen 2004

Drtivá většina čečenských teroristických útoků mívá důrazně akcentovaný symbolický podtón a jestliže se potvrdí, že letounům TU-154 a TU-134 k fatálnímu pádu z více než desetikilometrové výšky na zem opravdu pomohly nastražené výbušniny či čečenští sebevražení atentátníci, půjde o další poselství, že separatisté se s vládou Moskvy na severním Kavkazu nehodlají smířit.

Téměř všechny regiony Ruska už vyhlásily zvýšená bezpečnostní opatření na civilních letištích. Jak ale ukazuje vývoj v samotném Čečensku, odpor tamních ozbrojenců nelze do důsledku potlačit žádnými silovými prostředky.

K symbolickému gestu se pouhý týden před čečenskými prezidentskými volbami odhodlal i Vladimir Putin. Ten zcela neočekávaně přiletěl z ruského černomořského letoviska Soči do čečenské obce Centoroj, kde je pochován bývalý čečenský prezident Achmat Kadyrov. Ten by se totiž při větším štěstí při květnovém atentátu v pondělí dožil 53 let. Putin položil na Kadyrovův hrob květiny a mimo jiné o tomto bývalém spolehlivém moskevském místodržícím v Čečensku prohlásil, že to byl muž, který se vždy a za všech okolností choval poctivě. Toto gesto ruského prezidenta jen zdůraznilo to, co nedávno o svém bývalém čečenském kolegovi prohlásil v jednom televizním pořadu: Achmat Kadyrov sice za sebou měl minulost aktivního bojovníka proti federálním vojákům, ale když pochopil, že kalašnikovy a teroristické výpady mužů z hor nic nevyřeší, přišel do Moskvy a nabídl svou pomoc ústřední ruské moci. Putin sám pochopil, že Kadyrov je člověk, jemuž Moskva může důvěřovat a původně mu nabízel, že by se prezidentského úřadu v Čečensku mohl ujmout až později, až bude bezpečnostní situace příznivější. Achmatov s tímto Putinovým návrhem nesouhlasil a to se mu stalo osudným.

Putin se na horké čečenské půdě zdržel pouhé dvě hodiny. Na zpáteční cestu do Soči s sebou ale vzal dva pro Moskvu velice důležité muže současnosti. Tím prvním byl Kadyrovův syn Ramzan, o němž se původně uvažovalo jako o dynastickém nástupci svého otce. Sedmadvacetiletý Ramzan, který byl nejvyšším velitelem obávaných oddílů Kadyrovovy ochranky, je však člověk mírně řečeno velmi impulzivní, a tak mu Moskva nakonec přidělila jen post čečenského vicepremiéra. Daleko větší naděje Vladimir Putin a jeho okolí vkládají do dalšího prezidentova spolucestujícího do Soči - současného čečenského ministra vnitra a největšího favorita chystaných nedělních prezidentských voleb Alu Alchanova. Putin mu v Soči jako téměř jisté příští hlavě Čečenské republiky mimo jiné slíbil jedno významné privilegium: Čečensko prý napříště na rozdíl od všech dalších oblastí Ruské federace dostane právo téměř samostatně hospodařit se zisky z ropného bohatství republiky. Tyto prostředky by podle Putina měly být účelně vynakládány na obnovu válkou zničeného Čečenska. "Proč zbytečně utrácet peníze z federálního rozpoštu, když Čečensko má k dispozici produkt, který je na světovém trhu žádaným zbožím?" řekl doslova Putin.

Jaké jsou ale skutečné mocenské meze Moskvy v Čečensku, ukázala noc před Putinovým příletem do Centoroje. Ta byla v hlavním městě Grozném plná násilí a bojů, při nichž povstalci zaútočili na policejní stanici a volební místnosti, připravované na nadcházející prezidentské volby.V přestřelkách zahynulo nejméně šestnáct lidí. Ruská média přitom konstatují, že separatisté přecházejí k variantě boje, již před pár týdny předvedli v sousedním Ingušsku. Oddíly o síle několika desítek až stovek mužů se náhle vynoří ze tmy, provedou klasický guerillový útok a zase téměř beze stopy zmizí. Jak tomuto způsobu boje vzdorovat, to Moskva zatím neví, ostatně stejně jako to nevěděla v předchozích fázích dnes již desetileté čečenské války.

Nejvyšší předáci čečenského odboje Šamil Basajev a Aslan Maschadov nebyli do volebních archů pro prezidentské volby zaneseni. Ruská úřední místa považovala za nutné zveřejnit i poněkud bizarně znějící, ale formálně správný důvod: Ani jeden z těchto mužů nemá v současné době trvalé bydliště. Vyjděte z lesů a jděte volit, volal na čečenské rebely poněkud pateticky předseda ruské ústřední volební komise Alexandr Věšňakov. Poslední legálně zvolený čečenský prezident Aslan Maschadov však na podobné výzvy reagoval už několik dnů předtím na webových stránkách: Ať se hlavou dnešního faktického protektorátu Čečensko stane kdokoli, skončí jako Achmat Kadyrov. Zkrátka a dobře - na rusko-čečenské frontě nic nového.

Spustit audio