Boj proti přetíženým kamiónům: ŘSD chce koupit 14 rychlovah

23. únor 2016

České silnice a dálnice ničí přetížené kamióny. Ředitelství silnic a dálnic má přímo v silnicích zabudovány čtyři rychlováhy, které ukazují orientační hmotnost. Za přetíženým kamiónem pak musí vyjet policie s mobilní váhou a vozidlo znovu složitě převážit. ŘSD proto chystá nový tendr na čtrnáct certifikovaných vah za téměř 180 miliónu korun. Jedna taková je v Lochkovském tunelu na Pražském okruhu.

Poplašný tón začne znít z počítače, když projede přes váhu přetížený kamión. Policista vidí úsek, kde kamión projel. „Tady jednoznačně vidíte přetížení přímo na konkrétní nápravě vozidla,“ říká policista Ondřej a ukazuje mi na speciálním programu, kde je kamión přetížen. „Jedná se o zatížení zadní nápravy na tahači.“

Čtěte také

V červeném rámečku se objeví váha. Tento kamión vážil téměř 13 tun. „Tuhle informaci potom dál můžeme předat hlídce, která je připravená k odchycení daného vozidla.“ My jsme před malou chvílí viděli projet přetížený kamión v tunelu Lochkov, měl téměř 13 tun. Do budoucna je v plánu nákup certifikovaných vah.

„Chceme vysoutěžit a vybudovat na české dálniční síti dalších nejméně 14 míst, kde se bude takto průjezdově vážit, aby bylo možné už rovnou poslat výzvu k zahájení správního řízení,“ vysvětluje mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Rychlováhy mají postupně nahradit mobilní váhy, které nejsou tak efektivní. Vážení na nich zabere přibližně půl hodiny. Naopak rychlováha dokáže zvážit kamión během jízdy, aniž by musel zpomalit.

Čtěte také

Vojtěch Hromíř z Česmadu se ale obává nerovných podmínek při sankcích mezi domácími a zahraničními dopravci. „My bychom byli rádi, kdyby ŘSD nebo obecně státní správa ukázala, že umí s těmi údaji řádně nakládat, a že to nebude mít dopad pouze na české dopravce.“ Do dvou let chce ředitelství silnic a dálnic vypsat výběrové řízení na 14 certifikovaných rychlovah za téměř 180 miliónů korun.

Spustit audio