Boskovice ožijí festivalem pro židovskou čtvrť

3. červenec 2016

Boskovice bývaly významným centrem židovského života, dnes jsou významným centrem židovské kultury. Letos už po čtyřiadvacáté ožijí festivalem pro židovskou čtvrť.

„Tento festival se poprvé konal v roce 1993 a nesl podtitul ,pro zachování židovské čtvrti´. Akce měla upozornit na unikát židovského ghetta v Boskovicích a především na jeho nelibý stav. Impuls pro tuto akci vzešel od místních obyvatel, kteří oslovili Unijazz, sdružení pro podporu kulturních aktivit v Praze žádostí o podporu jejich úsilí zachránit a obnovit místní židovskou čtvrt,“ ohlíží se do devadesátých let Barbora Oprchalová, která má na starosti divadelní program festivalu.

Hlavní myšlenka se za 23 let ročníků akce už splnila. Mnohé ze staveb boskovického židovského ghetta dostaly nový kabát.

„Před dvěma lety byl znovu otevřen opravený obecný židovský dům v ghettu a letos nově na jaře zrekonstruovaná márnice,“ jmenuje Barbora Oprchalová.

Na to, jak se rekonstrukce podařily, se můžou lidé přijet podívat. A vychutnat si při té příležitosti hudbu, divadlo, filmové projekce, autorská čtení, ale letos nově v samotném posledním dni festivalu třeba i průvod masek.

V uličkách židovského města žádný turista nezabloudí

Zlatým hřebem bude vystoupení izraelského souboru Gulaza nebo představení ústeckého souboru Činoherní klub podle knihy Chudí v Lodži.

„Tato hra diváky zavede do židovského ghetta v Lodži, vedením kterého byl pověřen starosta židovské obce Mordechaje Chaima Rumkowského, je to postava historická a jedna z nejkontroverznějších postav holokaustu,“ říká Oprchalová.

Vedoucího ghetta a zároveň i tamního židovského mladíka Adama ve dvojroli ve zmíněném monodramatu hraje Jaroslav Achab Haidler.

Dnes už festival nese jiný podtitul, a to „festival pro židovskou čtvrt“. Jeho cílem je do spravených památek přilákat nové návštěvníky. Atmosféra těchto památek, ale i energie zdejších lidí je totiž podle dramaturgyně festivalu jedinečná:

„Cílem Unijazzu je podporovat kulturní aktivity. A rozhodně záchrana a upozornění na nelibý stav židovského ghetta do této oblasti patří. A zřejmě je dokázali místní mladí lidé, kterým stav židovské čtvrti vadil, nadchnout, že to je to pravé ořechové a že místní židovská čtvrt za snahu a práci stojí,“ dodává Oprchalová.

Dá se při výuce židovských dějin použít 3D modelování? A co vlastně znamená slovo Izrael? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

Spustit audio