Brankář se strachem nemůže chytat. Staněk patří mezi ty „blázny“, kteří strčí hlavu proti kombajnu, myslí si Folprecht

Pražská Slavia zaváhala ve Zlíně a jen remizovala 1:1. Sešívané ztrestal Kenneth Ikugar. Co na přestup nigerijského útočníka k Ševcům říká Zdeněk Folprecht? Zaváhal v zápase Aleš Mandous? A jaký dopad má stále větší počet afrických hráčů v české lize? „Je to skvělé oživení pro naší ligu. Když najdeš kluka z Afriky, který je dobrý a ještě pracovitý, tak vždycky bude mít něco navíc,“ hodnotí Folprecht.

Lukáš Váňa, videotechnik Slavie Praha, se po zápase se Zlínem rozčiloval a říkal: „To snad není možné. Trenéři po mně chtěli, abych sehnal snad tři roky staré záběry. Připravovali jsme se speciálně na Ikugara. Pouštěli jsme si standardní situace, kterých se účastnil. Připomínali jsme si, že je nesmírně silný ve hře hlavou, že je silný v soubojích. A stejně se Ikugar gólově prosadil.“

To je k vzteku. Musím říci svou zkušenost, já jsem psal do Zlína před sezonou, když už končila příprava, Lukáši Bartošákovi, který za Zlín nastoupil s kapitánskou páskou. Informativně jsem se ho ptal, jak vypadají jejich posily a zmínil jsem tři hráče, které jsem já zaznamenal. Ikugar nebyl mezi nimi, informace o něm se totiž hledaly strašně špatně.

On totiž půl roku vůbec nehrál fotbal a sháněl angažmá.

Já se tedy zeptal, jak vypadají tyto tři a Bartošák na to odepsal: „Nejlíp z posil vypadá Kenneth Ikugar.“ Ve středu jsme viděli, že hrál výborně.

Čtěte také

To, že se na někoho připravujete, je chvályhodné. I když se nečekalo, že Ikugar bude hrát, je vidět, a trenér Jaroslav Trpišovský to tak dělá, že slávisti nenechali nic náhodě a každou možnou variantu si nastudovali.

Jenže když se na to připravujete a pak přesně z toho dostanete gól, tak je to ještě víc vzteku.

Zaváhal Aleš Mandous?

Gólmani Slavie jsou ošemetné téma. Přišel Jindřich Staněk, zranil se. Měl tam vůbec Jindra Staněk jako chodit? Měla o něj Slavia usilovat, když má Mandouse? Mandous je samozřejmě víc pod tlakem, než byl předtím.

Odchytal dva zápasy, dostal tři góly od Jablonce. Slavia poté nezvládla zápas s outsiderem. Není to dobrý vstup do jara.

Čtěte také

S Jabloncem nevypadal jistě, ve středu vypadal trošku jistěji. Kdybych měl říct svůj názor, tak si myslím, že Jindra Staněk je v dobrém takový „blázen“. Gólmana někdy potřebujete mít „blázna“, který vletí do všeho.

Samozřejmě je otázka, jestli by tam Staněk proti střele Ikugara šel. Myslím si, že možná ano, ale třeba by promáchl. Nebyla to vyloženě nějaká chyba brankáře.

Zažil si brankáře, který měl strach a podepisovalo se to na něm?

Myslím, že ne.

Já bych asi měl strach, kdybych byl v kůži Staňka, protože má za sebou dva otřesy mozku, nepříjemná zranění…

Myslím, že brankář se strachem nemůže chytat. To je jako kdybys byl hokejový brankář a bál se, že tě trefí puk. Ano, jsou gólmani, kteří jsou různí typologicky. Jsou třeba naprostý blázni, kteří strčí hlavu i proti kombajnu, což je Staněk.

Čtěte také

Myslím si, že zranění hlavy mu na tom nic neubere. Tyto typy to neodradí. Zažil jsem třeba Matěje Pulkraba, který taky dal hlavu do všeho. Když jdeme hrát hokej, tak ho často někdo trefí do pusy.

Je ten typ, který to přitahuje, protože se dostává do situací, kam já bych se nedostal, protože už jsem z toho trošku vystrašený. Žádný gólman se nemůže bát jít do kontaktů, protože by skončil už třeba v patnácti letech.

„Skvělé oživení“

Jakou ty máš zkušenost s Afričany?

Nemůžeme je házet do jednoho pytle. Nemůžeme říct „blbou zkušenost“ nebo „jsou to skvělí kluci“. Je to člověk od člověka.

Je pravda, že se v týmech tvoří takové skupinky?

Vždycky se tvoří, kluci z Afriky jsou prostě spolu. Ale je to naprosto logické. Představ si, že bys jel pracovně, třeba do Nigérie a bylo by tam 25 Nigerijců, tři Češi a dva Slováci. Tak s kým se budeš nejvíc bavit?

A na jakého Afričana rád vzpomínáš?

To je těžké říct. Když jsem byl třeba v Liberci, tak tam třeba taková enkláva byla. Abych řekl pravdu, pan Trpišovský to potom docela vyzmizíkoval, ale samozřejmě to bylo kvůli hernímu stylu. Konkrétně tyto hráči byli háklivější na bránění.

Čtěte také

Když jsem třeba viděl na tréninku Isaaca Sackeyho, který jako střední záložník byl postově můj konkurent, tak jsem si říkal, že je fantastický. Ještě byl o čtyři roky mladší než já.

David Pavelka říkal, že když Liberec hrál Evropu, tak Sackeymu bylo asi 20 a chodilo na něj hodně nabídek. Pak najednou v tichosti odešel do Turecka a udělal tam dobrou kariéru. Pokud se nepletu, tak tam hraje dál.

Co se týká jejich fyziologických předpokladů, tam se já nemám v životě šanci dostat. Mám na mysli jejich rychlostní vlákna a tak. Je to skvělé oživení pro naši ligu. Když najdeš kluka z Afriky, který je dobrý a ještě pracovitý, tak vždycky bude mít něco navíc, co mi jako Středoevropani nemáme.

Jak hodnotí Zdeněk Folprecht výkony Pardubic? Kdyby dostal bývalý český záložník nabídku od prvoligového týmu, jak dlouho by mu trvalo získat dostatečnou fyzičku? A jak reaguje na zapojení Davida Hovorky do mládežnických týmů Sparty? Poslechněte si celý díl pořadu První dotek Zdeňka Folprechta.

Spustit audio

Související