Britská vláda zřejmě odstupuje od budování sítě 5G firmou Huawei, píše The Daily Telegraph

3. červen 2020

Uvnitř britské vlády se rýsuje změna postoje k čínské firmě Huawei. Píše to deník The Daily Telegraph s odvoláním na zdroje obeznámené s vyjednáváním.

Ještě v lednu měl kabinet Borise Johnsona jasno v tom, že síť 5G ve Spojeném království vybuduje právě čínská společnost. A Londýn si to chtěl prosadit navzdory tlaku Spojených států.

Čtěte také

O pár měsíců později ale kabinet údajně řeší, jestli uhradit mobilním operátorům náklady na přechod od Huawei na jiného dodavatele. Otočka britské vlády se podle Telegraphu zakládá na poslední zprávě kybernetického úřadu Spojeného království. Její autoři upozorňují, že Huawei nemá kvůli americkým sankcím přístup k nejmodernějším technologiím. Nicméně na chystaném obratu britské vlády má dost možná podíl spíš zákulisní politický tlak z Bílého domu.

Huawei dlouhodobě popírá obavy Spojených států, že její technologie představují bezpečnostní hrozbu. Pokud by čínská korporace přišla o zakázku na budování 5G sítě, byla by to pro ni další rána. Huawei se totiž na britské síťové infrastruktuře podílí už dvacet let a britská vláda v posledních měsících patřila mezi jeho důležité obhájce na mezinárodní scéně.

USA: Bitevní pole živené strachem

Spojené státy americké mají za sebou další den pokojných protestů proti rasismu a policejnímu násilí. Americký prezident Donald Trump čelí kvůli svému chování v době krize kritice z různých stran – například od washingtonského arcibiskupa Waltona Gregoryho, informuje BBC. Prezident Trump se totiž nechal vyfotit, jak pózuje s Biblí v ruce před kostelem sv. Jana Pavla II.

Čtěte také

Kvůli této akci ale policie rozehnala slzným plynem pokojnou demonstraci, která stála v cestě prezidentské koloně. Arcibiskup Gregory Trumpa obvinil ze znevážení a manipulace s křesťanskými symboly. Ke kritice se přidal taky Trumpův rival z prezidentského klání Joe Biden. Kandidát Demokratické strany amerického prezidenta vyzval, aby si zkusil Bibli raději otevřít.

Donald Trump je podle svého soupeře odpovědný za to, že se z Ameriky v posledních letech stalo bitevní pole živené starými strachy. Biden vystoupil s projevem na veřejnosti vůbec poprvé od začátku epidemie koronaviru. V posledních dvou měsících totiž vedl kampaň výhradně po internetu. Podle listu New York Times ale musí Biden zabrat, podpora prezidenta Trumpa zůstává stabilní i přes mírný pokles v posledních týdnech.

Francie uvolňuje

Francie včera vstoupila do druhé etapy uvolňování mimořádných opatření proti šíření koronaviru. Francouzi tak můžou znovu chodit do restaurací a cestovat dál než 100 kilometrů od domova. Deník Le Figaro ale upozorňuje, že vláda zároveň zpřísnila podmínky pro cestování na Korsiku. Technicky vzato se tam sice může vypravit kdokoliv, musí ale na Korsiku doplout přes moře.

Čtěte také

Letenky na středomořský ostrov si totiž do 22. června můžou pořídit pouze ti, kteří mají k cestě mezi Korsikou a kontinentem závažný rodinný nebo pracovní důvod. Podnikatelé na Korsice tak musí ještě pár týdnů počkat, než se za nimi rekreanti dostanou. Přehodnotit plány musí taky letecká společnost Air Corsica. Aerolinka totiž minulý týden oznámila, že na červen chystá lety na Korsiku s celkovou kapacitou přes 100 tisíc sedaček.

Návrat turistů a cestovatelů na Korsiku může ještě přibrzdit francouzské Ministerstvo zdravotnictví. Chystá totiž opatření, které by zavedlo povinnou karanténu pro každého, kdo přijíždí z rizikových oblastí uvnitř Francie. Podle listu Le Figaro ale zatím není jasné, jak budou úřady rizikovou oblast definovat.

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku v audiu.

Spustit audio

Související