Bude mít město Hradec Králové na Nový rok tradiční ohňostroj nebo ho nahradí videomappingem?

6. říjen 2023 07:11

Novoroční oslavy v Hradci Králové po letech nedoplní tradiční ohňostroj, na Velkém náměstí místo toho návštěvníci uvidí videomapping a laserovou show. Debata zastánců ohňostroje a nového programu byla na zastupitelstvu poměrně dlouhá a bouřlivá, diskuze se vedly třeba i o ceně obou variant novoročního programu. 

Čtěte také

„Máme statistiky z Akademie věd, kolik látek to do ovzduší každý rok vypustí. Jsou velice nebezpečné a jsou pak statistiky, kolik zvířat, hlavně ptáků, uhyne. Jsou zmateni, leknou se, spousta mláďat. Kolik se ztratí psů i volně žijících živočichů,“ vysvětluje nezávislá náměstkyně primátorky Ilona Dvořáková, proč se město rozhodlo vyměnit tradiční ohňostroj za novinku.

Část zastupitelů na podobné argumenty neslyšela, nesouhlasila s nimi třeba převážná část zastupitelů za hnutí ANO. Například Denis Doksanský. „Já tyto argumenty považuji za naprosto nesmyslné. Podle mne je to jen ekologický aktivismus, podobně jako zakazování plastových brček a podobné aktivity, které by jako měly chránit přírodu, ale ve skutečnosti jde jen o prosazování určité ideologie a určitého pohledu na svět. Připadá mi škoda, aby Hradečáci přišli o ohňostroj, který mají rádi a který je nějak stmeluje. A místo toho budeme dělat experimenty za neuvěřitelně předražený videomapping. Nesouhlasím s tím.

Čtěte také

Debatovalo se i o nákladech na obě varianty. Videomapping s laserovou show má stát víc než trojnásobek toho co ohňostroj a město navíc vybralo dodavatele podle některých zastupitelů podivným způsobem.

To kritizoval například Jiří Mašek z hnutí ANO. „Mne překvapilo, že tady bylo přímo na mikrofon řečeno, že bylo výběrové řízení s nějakým výsledkem, ten výsledek se ale skrečoval, údajně proto, že byly diametrální rozdíly v cenové nabídce. A potom se vedení města při jednání někde u stolu rozhodlo, že s jedním z těch dvou účastníků uzavře smlouvu. A to na úplně jinou částku, než jakou nabízel ve výběrovém řízení. Prostě mi to přijde šíleně netransparentní.

Podle primátorky Pavlíny Springerové z HDK ale byl výběr dodavatele v pořádku a v mezích zákona. „Byly tam dvě naprosto nesouměřitelné nabídky. Jedna s velmi podezřele nízkou cenou, takže jsme se nakonec rozhodli, že tu soutěž zrušíme a že v souladu se zákonem oslovíme nějakého uchazeče. A s ním se budeme bavit o tom, aby své představy, zejména finanční, nějakým způsobem omezil a vyšel nám vstříc. Což se do velké míry stalo.

Čtěte také

Neujaly se návrhy na zajištění tichého ohňostroje nebo kombinace malého ohňostroje a menšího videomappingu, město tedy půjde na Nový rok novou cestou.

A náměstkyně Ilona Dvořáková věří, že se to nakonec Hradečanům bude líbit. „Co považuji za důležité, že jsme zvolili úplně nový způsob a chceme, aby to Hradečany oslovilo. Věřím, že se jim to bude líbit. Bude videomapping, laserová show, koncert, čočková polévka. A toho prvního ledna se sejdeme a společně si to vše užijeme. Jsem si jistá, že se to bude líbit.

Pro nový způsob přivítání nového roku zvedlo ruku 19 zastupitelů města Hradec Králové, proti bylo 11 dalších.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související