Čas pelargonií

19. duben 2004

Co myslíte, je už čas na to, vynést pelargonie na okna a balkony našich domů a domků, nebo bychom je měli mít raději doma, aby nám nezmrzly?

Zprávy o počasí jsou nejsledovanějším pořadem jak v rozhlase, tak v televizi a každý zahrádkář na ně čeká s netrpělivostí. Oblačno, zataženo, déšť nám nevadí. Horší jsou přízemní mrazíky, i když teplotu minus jeden stupeň při zemi pelargonie vydrží. Pokud je přikryjeme třeba složenými novinami! Všichni zahrádkáři už ale jistě mají připraveny nádoby, do kterých budou pelargonie sázet nebo už je dokonce nasázeli, a mají připravený substrát, hnojiva, ochranné prostředky, které si včas vybrali. Zastavme se u nádob. Pelargonie má ráda nádoby vzdušné, prostorné. Nejlepší je keramika. Ta je ale drahá, a proto se spokojíme i s nádobami z umělé hmoty. Už jsme do nich vyvrtali drenážní otvory pro odtok vody, které jsme zakryli drenážním materiálem jako je například keramzit, tlučené staré květníky, korkové zátky nebo skořápky od ořechů. Tyto materiály zabraňují odtoku vody a zároveň zachovají určité množství vzduchu, které potřebují nejen kořeny, ale i půdní mikroflóra k tomu, aby sloužila dobře rostlinám. Mezitím už máme doma i substrát. Pokud jsme si jej namíchali doma, tak se doporučují: dva díly vyzrálého, prosátého kompostu, dva díly ornice, jeden díl písku, případně perlitu pro záhřevnost půdy. Pokud koupíme substrát ve specializované prodejně, máme ho rozdrobený v kolečku, aby se nadýchal, aby do něj vnikal vzduch s živými organismy, který jej obohatí. Ve specializovaných velkoprodejnách koupíme zakořeněné řízky pelargonií (ať už jsou to převislé nebo zonální pelargonie) a teď čekáme jen na zasazení do země.

Jedna třetina pěstitelů pelargonií, kterým se podaří tyto květiny přezimovat, už je dávno sestřihla, očistila od uschlých listů a přesadila. Pokud už měla rostliny déle, tak už přihnojila, pořádně prolila a rostliny už reagují a rostou. Přezimování pelargonií je velice složité - ani ne tak kvůli teplotě, ale nedokážeme jim tak dobře zajistit odpovídající světelný režim. Původní domovinou pelargonií je jižní Afrika, kde z 365 dnů mají 325 dnů slunečných, takže tam se o to starat nemusejí. U nás světlo rostlinám chybí. Rostliny táhnou, listy slábnou. Proto radíme spíše než nechávat pelargonie přezimovat, raději koupit nové řízky. Budete z nich mít větší radost.

Spustit audio