České výtvarné umění v kostce

1. červenec 2002

Po Mistrovských dílech z českých sbírek přichází Česká televize s dalším projektem zaměřeným na výtvarné umění. Má název Ateliery - historie. Příběhy obrazů a soch.

Podle jednoho z tvůrců - scénáristy a režiséra Aleše Kysila, jde o vybrané kapitoly z českého výtvarného umění po roce 1945. Každý z třinácti hodinových dílů seznamuje diváky s určitou tendencí či zaměřením v českém výtvarném umění a s umělci, kteří je vytvářeli a ovlivňovali.

"V cyklu je v pěti až sedmiminutových medailonech představena asi stovka nejvýznamnějších českých poválečných malířů a sochařů. Grafika a konceptuální umění jsou zmíněny spíše na doplnění," říká Aleš Kysil, který prací na cyklu strávil dva roky. V průběhu vysílání seriálu se na obrazovce objeví na dva tisíce obrazů z většiny českých galerií, a to i z jejich depozitářů, ale také z ateliérů umělců a ze soukromých sbírek. Televize tak zprostředkuje setkání i s díly, která běžně k vidění nejsou. Neukáže naopak práce dnešního ředitele Národní galerie, výtvarníka Milana Knížáka. Ten jejich prezentaci v seriálu odmítl a odmítl také vystoupit před kamerou. I tak ale bude osobností a uměleckých děl v cyklu Příběhy obrazů a soch více než dost.

Milana Knížáka v pořadu neuvidíte
Spustit audio