Českému rozhlasu je 95 let, oslavy vyvrcholí koncertem v Riegrových sadech

18. duben 2018

Český rozhlas slaví 18. května 95 let, které uplynuly od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání. Půlkulaté jubileum doprovodí speciální výstava, Den otevřených dveří a narozeninový koncert, který se uskuteční v sobotu 19. května v Riegrových sadech.

V pátek 18. května ve 20 hodin a 15 minut uplyne přesně 95 let od doby, kdy se z plátěného stanu ve Kbelích ozvalo „Haló, haló, zde vysílací stanice Radiojournalu ve Kbelích u Prahy“. Samotné oslavy 95. výročí Českého rozhlasu vyvrcholí den poté v sobotu 19. května, a to jak v budově Českého rozhlasu, kde bude probíhat Den otevřených dveří, tak velkým narozeninovým koncertem s doprovodným programem pro děti i dospělé v Riegrových sadech. „Budeme velice rádi, když toto významné půlkulaté výročí oslaví společně s námi co nejvíce posluchačů. Myslím, že z programu, který jsme připravili, si vybere opravdu každý. Mysleli jsme na děti i na dospělé, na milovníky rozhlasové historie i na ty, kteří mají rádi nové technologie,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Hlavní scéna bude umístěna v areálu stadionu TJ Sokol Královské Vinohrady, na které se od 13.00 do 22.00 hodin představí a Českému rozhlasu popřejí Kašpárek v rohlíku, Lake Malawi, Buty, Debbie a David Koller. Na malé scéně bude od 12.00 do 21.00 hodin pro návštěvníky připravené vystoupení Jany Rychterové, Jaroslava Uhlíře, kapely Slza, Adriana T. Bella či bubenického projektu G.A.R.S. – Groove Army Royal Squad.

Od druhé poloviny května do druhé poloviny července bude v Galerii Vinohradská 12 u příležitosti oslav 95. výročí připravena speciální výstava rozhlasové techniky, jež návštěvníkům přiblíží roli Českého rozhlasu jako média, které vždy stálo v čele technického pokroku. Historii i současnost Českého rozhlasu přiblíží i speciální noviny.

Podrobný program koncertu naleznete v příloze. Vstup na všechny akce je zdarma. Více informací naleznete na webu rozhlas.cz/95let.

Plakát ke koncertu k 95. výročí Českého rozhlasu
Spustit audio