Český rozhlas Brno zve na koncert a darování krve

4. červen 2012

První letošní koncert pro dárce krve nebo pro ty, kteří o darování krve uvažují a širokou veřejnost je opět promoakcí k odběru krve v Brně a ve Zlíně konaného v dalším týdnu.

Koncert Daruj krev s Českým rozhlasem Brno a Jihomoravskou plynárenskou RWE se uskuteční ve čtvrtek 7. června na náměstí Svobody v Brně od 15 hodin. Kulturní program zahájí moderátorka Českého rozhlasu Brno Petra Polzerová a uvede na pódium první účinkující – moravské trio MEDICIMBAL, což je originální spojení cimbálu a rockové kapely se zpěvem. Spojují tak duši lidové písně s aranžemi inspirovanými moderními žánry. Původně avízovaná mladá zpěvačka Ilona Brymová, vítězka loňské rozhlasové soutěže start.rozhlas.cz, se ze zdravotních důvodů brněnskému publiku nepředstaví. Ze zcela jiného hudebního soudku bude jistě vystoupení zajímavé pražské formace – TEREZA ČERNOCHOVÁ, MATĚJ RUPPERT, VLADIMIR 518 A DJ MIKE TRAFIK.
Tváří tradiční rozhlasové akce se stala pro Český rozhlas Brno vrcholová sportovkyně MIROSLAVA KNAPKOVÁ, mistryně světa a Evropy ve veslování. Mladá skifařka narozená v Brně si našla čas ve své náročné přípravě na letní olympiádu v Londýně a přijde pozdravit návštěvníky koncertu a pozvat je k darování krve.
Pozvání k odběru krve a informace o dárcovství vyslechnou diváci z úst primářky Transfuzního a tkáňového oddělení Fakultní nemocnice Brno. Letošní druhý odběr s rozhlasem se koná ve středu 13. června. Darovat krev mohou v tento den v Transfuzním a tkáňovém oddělení Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích od půl sedmé do dvou hodin odpoledne pouze prvodárci z důvodu rozšiřování registru. Hematologicko transfúzní oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně přijme 13. června všechny dárce od šesti do dvanácti hodin.
Touto akcí pomáhá Český rozhlas už řadu let získávat nové dárce krve. Smyslem je popularizace dárcovství a získávání zejména bezplatných dárců. Myšlenka akce se zrodila v Brně, kde mohli v prosinci 1992 poprvé přijít dárci krve na odběr zorganizovaný rozhlasem. Tehdy a v dalších několika letech se odběry konaly přímo v budovách rozhlasu a akce se rozšířila do celé republiky. Dnes už se odběry odehrávají na transfúzních stanicích v Brně a ve Zlíně čtyřikrát ročně. Český rozhlas Brno navíc pravidelně dvakrát do roka při příležitosti těchto odběrů pořádá i výše zmíněný koncert, který atraktivní a zábavnou formou propaguje dárcovství krve. Je poděkováním dárcům a seznamuje širokou veřejnost s dalšími podrobnostmi o darování krve.
Kontakt a info: Alena Podlucká, Český rozhlas Brno, public relations, alena.podlucka@bo.rozhlas.cz, tel. 542 523 205, 606 728 998

Spustit audio