Český rozhlas byl v loňském roce mimořádně úspěšný na poli mezinárodních soutěží

23. leden 2020

Projekty Českého rozhlasu zaznamenaly v loňském roce mimořádné úspěchy na poli mezinárodních soutěží. Projekt ´68 poprvé v historii rozhlasu vyhrál v soutěži Prix Europa. Na rumunské soutěži Grand Prix Nova zvítězila hra To strašný kouzlo podzimu. Rekonstrukce Studio ´39 získala v Lipsku Česko-německou novinářskou cenu. A významné úspěchy zaznamenala i další díla Českého rozhlasu.

„Český rozhlas byl tentokrát na mezinárodním poli mimořádně úspěšný. Dokládá to sílu a originalitu našich projektů i velký tvůrčí potenciál. Je skvělé, že dokážeme obstát v obrovské konkurenci velkých evropských vysílatelů. Je to další doklad toho, že Český rozhlas dobře plní svou veřejnou službu,” uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Čtěte také

Historický úspěch zaznamenal také dokument Jiřího Slavičínského V mongolské stepi uprostřed léta, který byl zařazen mezi dvanáct nominovaných na prestižní soutěži One World Media Award. Významné ocenění na soutěži Karl Sczuka Preis 2019 získala textově-zvuková kompozice Hra na uši a v mezinárodní soutěži folklórních nahrávek Grand Prix Svetozára Stračiny obdržely skladby Letěl, letěl roj a Jánske vedlejší ceny.

Český rozhlas sklízel úspěchy i na dalších soutěžích. V březnu se na festivalu UK Radio Drama umístila na třetím místě v kategorii krátkých forem minutová hra Jakou kávu máte rád?, kterou napsal divadelník Jiří Jelínek pro silvestrovské vysílání stanice Českého rozhlasu Vltava. Na festivalu byly dále představeny tituly Spalovač mrtvol a Slepý les.

V Římě se v loňském roce konal již 71. ročník Prix Italia a hned tři díla Českého rozhlasu se umístila v nejužším výběru mezi finalisty: dramata Na věky věků, Můj bratr, má princezna a Projekt ´68 ve zvláštní kategorii Cross Platform Special Prize, jejímž tématem pro letošní rok bylo „Oslavování kulturní diverzity v globálním mediálním světě“. Dalšími nominovanými příspěvky byly dokument Peklíčko, šeptaná opera Bludiště a v kategorii web twitterový účet Jarouš 68. Drama Můj bratr, má princezna bylo navíc během slavnostního vyhlašování vyzdviženo jako „hodno zvláštního ocenění“.

V dubnu 2019 se v irském Corku konala mezinárodní konference rozhlasového dokumentu International Feature Conference. Porota EURORADIO Features Group, jež v předkole vybírá příspěvky, které se na konferenci představují, vybrala dokument Dana Kupšovského Moje soukromá rusofobie.

Český rozhlas se v loňském roce 2019 účastnil i soutěže Prix Marulić, pořádané chorvatským vysílatelem HRT. Na ostrově Hvar tvorbu Českého rozhlasu reprezentovalo drama Pornogeografie.

Spustit audio