Český rozhlas kondoloval

2. červen 2011

Prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan zaslal kondolenční dopis rodině Maxe Wittmanna. Přinášíme jeho plné znění.

Vážení pozůstalí,


dovolte mi, abych Vám jménem Českého rozhlasu i jménem svým vyjádřil hlubokou soustrast s náhlým úmrtím Maxe Wittmanna.

Po dlouhé těžké nemoci, ve věku nedožitých sedmdesáti let odešla uznávaná hudební autorita především v oblasti jazzu, autor mnoha hudebních pořadů, ale také výborný muzikant.

Do hudební redakce brněnského studia tehdy Československého rozhlasu nastoupil v roce 1969. Redigoval natáčení začínajících skupin a interpretů, kteří tak v rozhlase započali svoji další úspěšnou kariéru. Pracoval jako dramaturg Orchestru Gustava Broma a rozhlasového Orchestru studio Brno. Pro obě tělesa složil řadu skladeb, které dodnes můžete slyšet v rozhlasovém vysílání. Jako dirigent, korepetitor a skladatel spolupracoval s brněnskými divadly. Jeho hudební pořady z oblasti jazzu a populární hudby bylo možno slyšet snad na všech stanicích Českého rozhlasu. Sledoval a natáčel pro rozhlasové vysílání záznamy z domácích jazzových festivalů a koncertů. Pro domácí hudební vydavatelství připravoval k vydání jako editor a producent především archivní rozhlasové nahrávky z velmi bohaté hudební výroby brněnského rozhlasu.

Za svoji práci získal také mnohá ocenění. Je mi velmi líto, že to poslední na Jazzovém večeru, pořádaném každoročně na počest Karla Krautgartnera, si již osobně převzít nemohl.

Jako autor i jako člověk bude Max Wittmann celému Českému rozhlasu velmi chybět. Zůstala nám po něm celá řada krásných vzpomínek i pořadů. Nikdy na něj nezapomeneme.


S upřímnou lítostí

Mgr. art. Peter Duhan

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace