Český rozhlas kvůli bezpečnosti pozastavuje účty na TikToku

22. březen 2023

Český rozhlas se rozhodl pozastavit využívání sociální sítě TikTok pro prezentaci svého obsahu a aktivit, aby zabránil bezpečnostní hrozbě související s touto aplikací. Reaguje tak na nedávné varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

„Český rozhlas doposud využíval na sociální síti TikTok profily Radia Wave a zpravodajského serveru iROZHLAS.cz. Po vnitřní diskusi jsme se rozhodli naše aktivity na této sociální síti pozastavit na neurčito. Český rozhlas činí toto rozhodnutí jako zodpovědná instituce. Bezpečnostní varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) bereme velmi vážně,“ uvedl generální ředitel René Zavoral.

NÚKIB mimo jiné varuje před používáním a instalací čínské aplikace TikTok na zařízeních přistupujících k významným informačním systémům, které dle jeho vyjádření představují v současnosti bezpečnostní hrozbu. Obava NÚKIB z možných kybernetických hrozeb vyplývá především z množství shromažďovaných dat o uživatelích nebo způsobu, jakým jsou data sbírána a jak je s nimi nakládáno. 

Český rozhlas hodlá v nejbližší době zavést také nový interní předpis pro zaměstnance a své spolupracovníky, který se bude týkat přístupu k aplikaci TikTok a jejímu používání. Zároveň bude i nadále pozorně sledovat kybernetické hrozby v oblasti sociálních sítí a zachovávat kulturu tohoto prostředí i na dalších platformách. 

Spustit audio