Český rozhlas mění schéma vysílání s tematikou víry a etiky, zařadí do něj nové pořady

18. prosinec 2014

Český rozhlas od ledna 2015 změní schéma vysílání s tematikou víry a etiky. Zároveň do svého programu zařadí i nové pořady. Například na regionálních stanicích si budou moci posluchači naladit „Mezi nebem a zemí“, nový magazín o víře a spiritualitě v souvislostech. Dvojka bude zase v neděli vysílat speciální formát pořadu „Jak to vidí“.

„Při změnách Český rozhlas vycházel z dlouhodobé analýzy pořadů s náboženskou tematikou. Jedním z podkladů byl i průzkum Evropské vysílací unie (EBU) mezi 25 veřejnoprávních a národních vysílatelů z Evropy. Naším cílem je přejít k obecnějšímu etickému a spirituálnímu pojetí a oslovit i většinového posluchače. Úkolem veřejnoprávního média je i usilovat o to, aby se posluchač zorientoval v morálních dilematech dnešní doby, zakotvil v nesporných hodnotách naší civilizace,“ řekl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Mezi důležité změny bude patřit přesun přímých přenosů bohoslužeb ve stejném čase (neděle 9:00 – 10:00) z Dvojky na Vltavu, kde se stanou součástí nedělního bloku. Nebude se již vysílat Křesťanský týdeník na Radiožurnálu, nový magazín o víře a spiritualitě v souvislostech s názvem Mezi nebem a zemí si budou moci posluchači naladit ve stejnou dobu (sobota 9:00 – 10:00) na regionálních stanicích ČRo.

Radiožunál také nebude vysílat Doteky víry. S moderátorkou Evou Hůlkovou a jejími hosty se však budou posluchači dál setkávat v nedělních Hovorech na ČRo Plus (neděle 22:10). Na Vltavě se uzavře nedělní řada Slovo mezi nebem a zemí. Dvojka bude místo nedělní bohoslužby vysílat speciál Jak to vidí.

Z nových formátů se na Radiožurnálu objeví dopolední a večerní rozhovory s osobnostmi duchovního světa a morálními autoritami. Několikrát týdně budou do vysílání vstupovat aktuální proudové příspěvky, jako reportáž, krátký rozhovor nebo anketa. Dvojka bude kromě nedělního speciálu „Jak to vidí“ vysílat jednou za dva týdny interaktivní diskusi Kontakt,“ dodal ředitel Centra vysílání ČRo Ondřej Nováček.

Početné zastoupení pořadů o víře a etice zůstane na Vltavě - každý všední den Ranní úvaha, v neděli pak Liturgický rok, Ranní slovo, Duchovní hudba. Na Plusu zůstávají večerní relace Kořeny, Za hranou a jednou měsíčně páteční Zaostřeno. Rádio Wave bude dále vysílat pořad Hergot!, který představuje neortodoxní pohled na duchovní tematiku. Další informace budou k dispozici na webu Českého rozhlasu.

Hlavní změny ve vysílání pořadů ČRo s tematikou víry a etiky od 1. ledna 2015:

Přímé přenosy bohoslužeb přecházejí ve stejném čase (neděle 9:00 – 10:00) z Dvojky na Vltavu, kde se stanou součástí nedělního duchovního bloku.

Křesťanský týdeník na Radiožurnálu nahradí nový magazín o víře a spiritualitě v souvislostech s názvem Mezi nebem a zemí, který si mohou posluchači naladit ve stejnou dobu (sobota 9:00 – 10:00) na regionálních stanicích ČRo.

Radiožunál přestává vysílat Doteky víry. S moderátorkou Evou Hůlkovou a jejími hosty se mohou posluchači dál setkávat v nedělních Hovorech na ČRo Plus ( neděle 22:10)

Vltava nebude vysílat nedělní řadu Slovo mezi nebem a zemí.

Dvojka bude místo nedělní bohoslužby vysílat nový formát Jak to vidí.

Jiří Hošna
tiskový mluvčí

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace