Český rozhlas potvrdil své silné zastoupení na mezinárodní scéně

28. duben 2023

Dvoudenní jednání rozhlasového shromáždění EBU bylo dnes ukončeno v Aténách volbou nového Rozhlasového výboru na období 2023-2025. Generální ředitel René Zavoral potvrdil silné zastoupení Českého rozhlasu na mezinárodním poli a byl zvolen členem EBU Radio Committee.

“Je pro mě čest, že jsem byl opět zvolen za člena Radio Committee. V roli místopředsedy jsem zde působil 6 let, a rozhodl jsem se proto již o tuto pozici neusilovat. Zároveň jsem ale nadále chtěl, aby měl Český rozhlas zastoupení v tomto prestižním orgánu EBU, což se podařilo. I v dalším období se budeme věnovat technologickému i obsahovému rozvoji rádia jako mediatypu a také legislativě, která by mohla veřejnoprávním rozhlasům v rámci Evropy pomoci upevnit pozice na mediálním trhu” uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.  

Čtěte také

Se svými 14 členy je Rozhlasový výbor EBU hlavním statutárním orgánem pro evropské veřejnoprávní rozhlasy. Rozhoduje o strategických prioritách pro rozhlasové vysílání v Evropě. Rovněž formuluje společná stanoviska veřejnoprávních rádií v oblasti legislativy, autorsko-právních otázek v hudební oblasti či oblasti digitalizace a podporuje rozvoj rozhlasového vysílání v členských zemích EBU.

Za předsedkyni byla zvolena generální ředitelka Radio France Sibyle Veil, která u této příležitosti řekla: „V rychle se měnícím mediálním prostředí čelí veřejnoprávní rozhlasy mnoha výzvám, zejména pokud jde o zajištění našeho významu v novém digitálním světě a oslovení všech posluchačů a především těch mladých.“

Za tři místopředsedy pak byli zvoleni dlouholetý předseda Graham Ellis z BBC, Philippa de Rotten, ředitelka švýcarského RTS a Mirko Štular, ředitel rádia slovinského vysílatele RTVSLO. Deset členů pak tvoří: René Zavoral (Český rozhlas, ČR), Andrea Borgnino (RAI, Itálie), Eliana Čandrlić Glibota (HRT, Chorvatsko), Iryna Korniienko (UA:PBC Suspilne, Ukrajina), Maria Kozakou (ERT, Řecko), Giedrius Masalskis (LRT, Litva), Milen Mitev (BNR, Bulharsko), Michael Reichert (ARD/BR, Německo), Dan Santa (ROR, Rumunsko) a Sofia Taavitsainen (Sveriges Radio, Švédsko).

Volbě předcházelo dvoudenní zasedání, které nabídlo široké spektrum témat – obsahové strategie pro audio platformy, scénáře vývoje evropského audio trhu se zaměřením na mobilní aplikace, klíčové poznatky z oblasti poslechu audia v autech a spolupráce s automobilovým průmyslem nebo například role ukrajinského rozhlasu ve válečných podmínkách.

V průběhu zasedání došlo také k online propojení s paralelním jednáním v Evropském parlamentu k evropskému zákonu o svobodě médií (EMFA), na kterém vystoupila Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro hodnoty a transparentnost a také Sabine Verheyenová, předsedkyně výboru Evropského parlamentu pro kulturu a vzdělání a zpravodajka pro tento zákon.

Spustit audio