Český rozhlas připravil k výročí 17. listopadu výjimečné dokumenty a rozhovory

15. listopad 2011

Ve čtvrtek 17. listopadu 2011 si všechny stanice Českého rozhlasu připomenou Den boje za svobodu a demokracii. Vybíráme několik zajímavých programových tipů:

Český rozhlas 1 – Radiožurnál bude ve čtvrtek 17. listopadu sledovat předávání Cen Paměti národa. Od 10.05 do 11.00 hodin bude hostem Radiožurnálu Jan Svěrák, režisér slavnostního večera, přímý přenos z akce začne ve 20.00 hodin. Občanské sdružení Post Bellum chce tímto způsobem poděkovat osobnostem, které „ve svém životě prokázaly, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou prázdná slova." Více než dvě stovky spolupracovníků a partnerů sdružení vybíralo z tisíce lidských osudů zaznamenaných na portálu www.pametnaroda.cz čtyři příběhy hodné ocenění. Moderovat bude Marek Eben.

Český rozhlas Dvojka připravuje na čtvrteční odpoledne setkání s bývalou ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou. Od 16.00 hodin v pořadu O Madle z Čech uslyšíte rozhovor na téma: Jak vstupovala do listopadových událostí přelomového devětaosmdesátého roku? Jakou roli sehrálo její přátelství s Václavem Havlem? Co říká dnešní české společnosti a české politice a proč si myslí, že by ženy neměly zůstávat stranou? Jak ji ovlivnil její otec, Josef Korbel, prvorepublikový československý diplomat a patriot? Připravila Lenka Svobodová.


Koncert za mřížemi můžete ve čtvrtek 17. 11. 2011 poslouchat od 15.15 hodin na ČRo 3 – Vltava. V mimořádném koncertu Janáčkova komorního orchestru s uměleckým vedoucím Jakubem Černohorským a sopranistkou Veronikou Holbovou v ostravské věznici Heřmanice uslyšíte i místní vězně. S těmi má velké zkušenosti vychovatel Václav Curylo, který je v civilu mj. častým sólistou Pěveckého sdružení moravských učitelů nebo Moravského komorního sboru. „Janáčkovci“ si připravili na program koncertu Divertimento č. 1 Leo Weinera, árie z oper Antonia Vivaldiho a G. F. Händela, Rumunské tance Bély Bartóka a Suitu pro smyčce Z časů Holbergových Edwarda Griega. Sopranistka Veronika Holbová je jednou z nejnadanějších studentek Fakulty umění Ostravské univerzity. Koncertem Vás provede redaktorka Renáta Spisarová.


Český rozhlas 6 se změnám v naší republice po listopadu 1989 bude věnovat po celý čtvrteční den. V 18.10 v pořadu Názory a argumenty uslyšíte speciál ke státnímu svátku ČR na téma: Jak to tehdy opravdu bylo - pokračování volného cyklu o meznících českých dějin. V 19.30 následují Hovory o hledání - Nejen o listopadovém výročí s 1. místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou a ve 21.10 Člověk a trh - Výročí 17. listopadu - Ze socialistického plánování rovnou do globalizace s ekonomy Pavlem Mertlíkem a Jiřím Schwarzem.

Český rozhlas Rádio Česko odvysílá od 22.10 hodin pořad Studio STOP s někdejší disidentkou, bývalou političkou, advokátkou Hanou Marvanovou o dnešním obrazu listopadového převratu, všudypřítomné korupci a nedostatcích zákona o veřejných zakázkách.

Také regionální stanice Českého rozhlasu věnují tomuto aktuálnímu tématu ve svém vysílání prostor. Do programu zařadily diskuse s významnými hosty, kteří zasáhli do dění nejen na celostátní, ale i regionální úrovni, besedy a reportáže na téma změny za posledních 22 let. Listopadové příběhy lidí, kteří se aktivně účastnili sametové revoluce, uslyšíte například ve vysílání ČRo Brno, ČRo Hradec Králové i ostatních regionálních stanic.

Téma 17. listopadu reflektují i všechny redakce Českého rozhlasu 7 - Radia Praha, které se pokusí dění u nás zprostředkovat zahraničním posluchačům.


Kompletní program stanic Českého rozhlasu naleznete na webu rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace