Český rozhlas Radiožurnál zve na expedici Tatra kolem světa 2. Ta vzdává hold své předchůdkyni z let 1987-90

21. leden 2020

Stanice Český rozhlas Radiožurnál zve ve spolupráci s organizátory expedice Tatra kolem světa 2 posluchače na speciální vysílání a promítání materiálů z cest Tatry kolem světa z konce 80. let. Akce se uskuteční v sobotu 1. února od 10:00 do 18:30 hodin v největším studiu Českého rozhlasu S1. Hosty vysílání budou zástupci obou expedicí – poslední žijící člen první posádky Stanislav Synek a zakladatelé expedice Tatra kolem světa 2 Marek Havlíček a Petr Holeček.

Tatra kolem světa 2 je zcela nový projekt, který si klade za cíl navázat na původní expedici z let 1987 – 1990, vzdát jí poctu a oživit její tehdejší velikost. Velká část populace si pamatuje expedici Tatra kolem světa z konce 80. let. Výprava, která měla propagovat vůz Tatra a další československé výrobky, odjela z Československa za velké slávy v roce 1987. A vrátila se v roce 1990 do jiného státu – už vlastně bez zájmu veřejnosti.

„Navíc se ještě nedávno předpokládalo, že se navždy ztratily i natočené materiály z cest. Dlouhá léta je ve spolupráci s Národním filmovým archivem hledal reportér Radiožurnálu Matěj Skalický, který je nakonec opravdu našel,“ uvedl šéfredaktor stanice Český rozhlas Radiožurnál Ondřej Suchan.

Tatra se chystá podruhé na cestu kolem světa

Stanice Český rozhlas Radiožurnál připomene v sobotu 1. února posluchačům první expedici, a to prostřednictvím živého vysílání ze studia S1 s posledním žijícím členem Stanislavem Synkem, ale také promítáním dvou unikátních filmů z roku 1991 – S Tatrou kolem světa I. a S Tatrou kolem světa II. Novou expedici Tatra kolem světa 2 představí Patricie Strouhalová v rozhovoru s jejími zakladateli – Markem Havlíčkem a Petrem Holečkem. V týdnu od 27. ledna odvysílá stanice Český rozhlas Radiožurnál tematický seriál Příběh jedné expedice, a to vždy v čase 8:50.

Expedice Tatra kolem světa 2 pak odstartuje v sobotu 22. února. „Bude to nejvýznamnější česká i slovenská expedice, díky které dáme lidem možnost zažít skutečnou expedici na vlastní kůži,“ doplnil jeden ze zakladatelů projektu Tatra kolem světa 2 Marek Havlíček. Trasa povede přes Střední a Východní Asii, projede Jižní, Střední i Severní Amerikou a přes celý africký kontinent zpět do České republiky. Celkem je v plánu ujet více než 240.000 kilometrů a navštívit téměř 70 zemí světa.

Více informací je k dispozici na webu stanice Český rozhlas Radiožurnál nebo na webu projektu Tatra kolem světa 2. Vstup pro veřejnost je zdarma.

Spustit audio