Čeští experti se podílejí na operaci proti pašerákům gepardů v Africe. Zvířat tam zůstalo už jen pár tisíc

25. srpen 2021

Americký časopis National Geographic se v nejnovějším čísle zaměřil na ochranu gepardů v zemích takzvaného Afrického rohu. Na boji s pašeráky se tam podílejí i Češi. Sítě překupníků v regionu nutí k pašování i chudé pastevce, kteří kvůli klimatické změně těžko hledají obživu.

„Jedná se o mezinárodní syndikáty organizovaného zločinu,“ popisuje situaci Tomáš Maule, bezpečnostní expert, který v Africe dlouhodobě žije a do zemí Afrického rohu opakovaně jezdí.

V Somalilandu spolupracujeme s českými Veterináři bez hranic.
Tomáš Maule

Oblast Somálska a takzvaného Somalilandu, neuznaného státu na jeho severu, Džibuti nebo Jemen, patří k baštám ilegálního obchodu se zbraněmi, ale i se zvířaty. 

Klima a chudoba

Afričany ke spolupráci s pašeráky často žene neúroda a tedy i chudoba. Region patří k těm oblastem světa, kterou nejvíce postihuje klimatická změna.

Ve volné přírodě žije kvůli pašování i ztrátě přirozených stanovišť už jen kolem 7 až 8 tisíc afrických gepardů. Na Blízký východ se přitom z Afrického rohu ročně pašuje kolem 300 gepardích mláďat.

Čtěte také

Gepardi jsou nejrychlejší suchozemská zvířata. I když jsou ve světě oblíbená, podobně jako jiné velké kočky, jejich ochrana v Africe je nedostatečná.

Tým expertů na bezpečnost a ochranu přírody Horn of Africa Conservation Alliance, jehož je Tomáš Maule členem, zkoumá pašerácké trasy, zabavuje pašerákům malé gepardy a průběžně o tom komunikuje s vládami a úřady.

„Poskytujeme jim podporu a zpravodajské informace,“ vysvětluje Maule. Součástí práce mezinárodní skupiny odborníků je také snaha odradit místní obyvatele od spolupráce s překupníky.

„Snažíme se vytvářet společně s náboženskými autoritami zprávy, které by komunitám vysvětlily, že se jedná o nesprávnou činnost i z pohledu islámu,“ dodává Maule.

Expertní pomoc

Časopis National Geographic téma pašování gepardů otevřel v rámci projektu Wildlife Watch. Cílem je vytvořit návrh, jak problém řešit. I s tím Afričanům pomáhají experti, včetně Tomáše Mauleho. Podle něj je v regionu ochrana zvířat zatím spíše opomíjenou oblastí.

Čtěte také

„Jde o to budovat kapacity pro bezpečnostní složky, které by sítě potíraly, a propojit je s kvalitním řízením chráněných krajinných oblastí, kde se gepardi nalézají,“ popisuje Maule cíl projektu.

Do projektu, který se snaží zamezit pašování zvířat, se zapojili i další pomocníci z Česka. „V Somalilandu spolupracujeme s českými Veterináři bez hranic,“ říká Maule. Ti posílají dobrovolníky do regionální organizace na ochranu gepardů.

Na dálku se na ochraně gepardů můžeme podílet třeba i tím, když kontrolujeme, zda na sociálních sítích nelajkujeme fotky pašovaných zvířat. Lze také finančně přispět organizacím, které se snaží problém řešit.

Poslechněte si celý rozhovor s bezpečnostním expertem Tomášem Maulem.

Spustit audio

Související