Čeští řidiči v loňském roce nejvíce kupovali kombíky bílé barvy

22. leden 2016

Nejprodávanějším autem v Česku je za loňský rok opět Škodovka. O tom jsme vám už ve vysílání Radiožurnálu říkali. Teď jsme se ale zaměřili i na jiné parametry třeba na barvu nebo typ karosérie. Kupují naši řidiči víc terénní auta, nebo sáhnou raději po menším městském vozidle? Podle Sdružení dopravců automobilů se loni na našem trhu nejvíce prodávali auta typu kombi. Terénní SUV jsou až na třetím místě. A jaká je mezi řidiči nejoblíbenější barva auta?

„Teď mám bílé, ale jinak jsem míval stříbrná auta.“
„Mám ráda červenou a takové barvy, které nejsou úplně běžné.“
„Pro mě vždycky vyhrála stříbrná. Bílá je choulostivá.“

Čtěte také

Čeští řidiči kupují rádi různé barvy aut. Podle Svazu dovozců automobilů dominovala při prodeji nových aut v roce 2015 nejvíce bílá barva. Druhá byla šedá a pak modrá. Petr Vomáčka z ÚAMK říká, že bílou barvu nejraději kupují firmy. „A to buď kvůli polepům, případně, že barva je zvýhodněna tím, že nemusíme připlácet za žádnou metalízu nebo speciální barvu. Auto nás tak při pořízení stojí míň.“

Petr Vomáčka pak ještě doplňuje, že z hlediska bezpečnosti by bylo na silnicích za každého počasí nejlépe vidět auto s reflexními prvky. Dobře viditelná je také bílá, nebo červená barva.

Čtěte také

„Vévodí žlutá a bílá, ty jsou nejbezpečnější pro provoz, protože jsou nejlépe viditelné. V závěsu je červená, potom jsou tmavší barvy jako modrá, hnědá nebo černá. I stříbrná je trochu lépe viditelná.“ Bílá barva lépe odráží světlo, a proto je nápadnější. Naopak lehce přehlédnutelní budete v hnědém nebo černém autě.

„Nejextrémnější je černé auto v noci, protože vidíme akorát světla, zbytek splyne s okolní krajinou. Většinou silnice nižších tříd ani nejsou značené, takže to auto vidíme opravdu jenom podle světel,“ říká Petr Vomáčka. Mezi módní barvy současnosti patří vedle bílé také hnědá a její odstíny. Na ústupu jsou v posledních letech červená, nebo modrozelená auta.

Spustit audio